Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih merama koje za cilj imaju da ograniče širenje koronavirusa. 

Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mesec dana, uglavnom u nastojanju da spreči da 27 država članica zatvori granice unutar evropskog putnog prostora kako bi suzbile širenje bolesti, prenosi Rojters.

Hitno zatvaranje granica unutar Evrope pogodilo je transport robe, što dodatno pogoršava ekonomske probleme koji proizilaze iz zastoja zbog korona virusa širom kontinenta.

Neke aviokompanije, uključujući belgijsku filijalu Lufthanze Brasels Erlajns, već su efikasno sprovele taj korak produživši obustavu letova do 15. maja. Ovaj potez, koji je Evropska komisija danas predložila, obuhvatio bi 30 evropskih zemalja koje su u šengenskoj zoni otvorenih granica kontinenta.

U praksi, međutim, zemlje često prate sopstveni sud o granicama unutar Unije, što ponekad dovodi do dugih redova koje se formiraju na prelazima i rasprave između prestonica o tome kako to popraviti.

To je jedan od mnogih primera kako pandemija rasteže evropsko jedinstvo i solidarnost, zaključuje Rojters.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram