Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ambasadori EU postigli su kompromis za oslobađanje dela evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, što je omogućilo da Budimpešta ukine blokadu za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra u 2023. godini.

„Ambasadori EU su sinoć u principu odobrili pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra, minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije, odobrenje plana oporavka Mađarske i sporazum o uslovljavanju“, navelo je češko predsedništvo na svom Tviter nalogu.

Mađarski premijer Viktor Orban pretio je da će da blokira finansijsku pomoć Ukrajinim, ako druge zemlje članice EU blokiraju plan oporavka i koheziona sredstva planirana za njegovu zemlju.

Budimpešta je odbijala i da pristane na minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije.

Preporuka Evropske komisije zemljama članicama je bila zamrzavanje 7,5 milijardi evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, s obzirom na to da poslednje reforme koje je Budimpešta usvojila za borbu protiv korupcije i dalje nisu bile dovoljne.

PROČITAJTE JOŠ:

Isplata 5,8 milijardi evra iz plana ekonomskog oporavka koji je predstavila Budimpešta, takođe je obustavljena zbog realizacije reformi u oblasti vladavine prava.

Države članice uzele su u obzir najnovije mere koje je nedavno usvojio mađarski parlament da bi ublažile uslovljavanje nametnuto Mađarskoj.

Kompromis postignut u ponedeljak smanjuje zamrznuta evropska sredstva na 6,3 milijarde evra, kako bi podstakla Budimpeštu da ispoštuje mere koje su tražili njeni partneri.

Kompromis treba da bude usvojen zvanično u četvrtak na samitu EU lidera.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar