Foto: EPA/F.G. GUERRERO

Evropska unija je postigla dogovor o "Paktu o migracijama i azilu" .

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Veća jutros su postigli politički dogovor.

Pet zakona EU- oko kojih su se špansko predsedništvo i parlament dogovorili tiču se svih faza upravljanja azilom i migracijama, u rasponu od provere nezakonitih migranata kada stignu u EU, uzimanja biometrijskih podataka, postupaka za izradu i obradu zahteva za azil, pravila i određivanju koja je država članica odgovorna za rešavanje zahteva za azil te saradnja i solidarnost među državama članicama o postupanju u kriznim situacijama. Nova pravila će nakon usvajanja učiniti evropski sistem azila učinkovitijim i povećaće solidarnost među državama članicama tako što će omogućiti smanjenje tereta onih država u koje stiže većina migranata.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će ovaj pakt osigurati učinkovit evropski dogovor na ovaj izazov.

„To znači da će Evropljani odlučivati ko dolazi u EU i ko može ostati, a ne krijumčari. To znači zaštititi one kojima je potrebna pomoć. Pakt će takođe osigurati da države članice odgovorno dele napore i sprečavaju ilegalnu migraciju u EU“.

Levica: Crni dan za EU

Reagujući i na politički dogovor o paktu EU o migraciji i azilu, grupa levice u Evropskom parlamentu je saopštila da je ovo ‘mračan dan za EU‘.

„Upravo dogovoreni pakt o migraciji i azilu označava smrt individualnog prava na azil u Evropi. Ovo je najveći napad na prava azila i migracija od osnivanja EU“.

#related-news_0

Da je dogovor nestabila, smatraju Zeleni, govoreći o zabrinutosti za ljudska prava.

Grupa Zelenih u Evropskom parlamentu smatra da današnji sporazum učvršćuje zastarele ideje o tome kako se nositi s migracijom i ne uzimaju u obzir stvarnost na granicama EU, na kopnu i na moru.

„Umesto traženja humanih i praktičnih rešenja za upravljanje migracijama na uredan i siguran način, države članice EU sprovode opasne politike koje Mediteran pretvaraju u groblje“, dodaju Zeleni, prenosi Jutarnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar