Foto: Mediabiro

Evropska unija (EU) očekuje od Vlade Crne Gore da sprovede sankcije koje se tiču zabrane emitovanja ruskih RT i Sputnjika.

„Podstičemo Vladu da preduzme neophodne korake kako bi obezbedila pravni osnov za nadležne nacionalne organe, uključujući AEM, da budu u stanju da donesu neophodne odluke“, navodi se u pisanom odgovoru koji su zvaničnici EU dostavili medijima.

Vlada Crne Gore još nije donela odluku da obustavi distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik.

U pisanom odgovoru se potvrđuje da su Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i crnogorski nacionalni regulator izrazili spremnost da sprovedu sankcije EU protiv RT i Sputnjika u skladu s važećim nacionalnim pravnim procedurama.

Pročitajte još:

Pozdravljajući tu odluku, zvaničnici EU podsećaju da je to u potpunosti u skladu s „doslednim stopostotnim podacima o usklađenosti Crne Gore sa sankcijama EU“, i zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, i s jasnim stavom u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Agencija za elektronske medije, kao nadležno regulatorno telo za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, prethodno je saopštilo da bez odluke Vlade ne može zabraniti emitovanja ruskih kanala u Crnoj Gori.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

Crna Gora je do sada u potpunosti usklađivala svoju spoljnu politiku sa EU.

Bonus video: Jovana Marović Pravi je trenutak da Milo da šansu Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar