Foto:Anatolii Savitskii / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministri energetike Evropske unije nisu danas na sastanku u Luksemburgu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa u Uniji i odložili raspravu o tom pitanju za mesec dana.

Cilj današnjeg sastanka je bio da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cene gasa povukle sa nedavnih maksimalnih nivoa.

Cene gasa su pale poslednjih dana, zbog blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta.

Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cena s obzirom na to da stiže zima.

Evropska komisija je uoči sastanka u Luksemburgu, preko non-pejpera, upozorila zemlje da bi ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije u celoj EU moglo da izazove povećanje upotrebe gasa i izvoza električne energije.

„Ministri su generalno pozdravili glavne principe predloga Evropske komisije i naglasili potrebu za brzim i koordinisanim naporima na evropskom nivou u duhu solidarnosti“, saopštio je Savet EU.

Ministri su se složili da sve preduzete mere moraju doprineti obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja, dovesti do nižih cena energije za domaćinstva i preduzeća širom EU, uz istovremeno podsticanje smanjenja potražnje i očuvanja integriteta jedinstvenog tržišta i rada ka cilju EU o klimatskoj neutralnosti do 2050, navodi se u saopštenju.

U dokumentu Komisije se dodaje da je ova institucija podelila sa zemljama analizu gornje granice cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, šemu koju su Španija i Portugal pokrenule ovog leta nakon ruske invazije na Ukrajinu i naknadnih rezova u isporuci gasa u EU.

Uvođenje ovog modela širom EU, kako je tražila Francuska, moglo bi da dovede do povećanja potražnje za gasom u EU i do devet milijardi kubnih metara, navodi se u dokumentu.

***

BONUS VIDEO: Evropska narodna partija, čiji je član i SNS poručila: „Huškači ne mogu u uniju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar