Foto:Tanjug/AP Photo/ Manu Brabo

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države obećale su danas zajedničku pomoć od 1,2 milijarde dolara Siriji koja je u dubokoj humanitarnoj i ekonomskoj krizi, uz pogoršanje epiddemije koronavirusa, a još nema ni političkog rešenja za rat koji je ušao u 11. godinu.

EU i SAD najavile su pomoć na virtuelnoj donatorskoj konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija i Evropske unije. UN su tražile najmanje četiri milijarde dolara pomoći Siriji i još 5,8 milijardi za skoro šest miliona sirijskih ratnih izbeglica.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je taj 27-člani blok izdvojio 560 miliona evra pomoći, isto kao i prošle godine.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield najavila je više od 596 miliona dolara humanitarne pomoći.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stejt department je rekao da će pomoć koristiti ljudima u Siriji i izbeglicama u susednoj Turskoj, Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu.

Tokom rata je u Siriji pogonulo više od pola miliona ljudi, a boravak miliona izbeglica je destabilizovao susedne zemlje i uznemirio Evropu.

Humanitarna situacija u Siriji se pogoršala, nastavlja se pad vrednosti domaće valute, hrana je u odnosu na prošlu godinu poskupela za 222 odsto, 90 odsto ljudi živi ispod granice siromaštva.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Maas je obećao 1,73 milijardi evra i rekao da je pomoć Siriji „najvažnije opredeljenje“ njegove zemlje, dok je Velika Britanija smanjila iznos pomoći na 205 miliona funti, dok je prošle godine dala 300 miliona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar