Foto: EPA-EFE/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT

Savet Evropske unije usvojio je sporazum o saradnji u upravljanju granicama imeđu Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks). Isti sporazum potpisan je i sa Crnom Gorom.

U Briselu navode da je u pitanju važan deo ukupne evropske strategije upravljanja granicama koja za cilj ima borbu protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Predsedavajući Saveta EU i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kaže da je isti sporazum potpisan i sa Crnom Gorom.

„Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo“, rekao je Božinović.

U Savetu Evropske unije objašnjavaju da će ovaj sporazum omogućiti Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim spoljnim granicama, obezbediti sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima zemlje koji graniče sa EU.

Naglašava se da su ove aktivnosti usmerene na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Zaključuje se da će sporazum stupiti na snagu čim se završe potrebne procedure u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar