Evropska unija i Ukrajina zastave
Evropska unija i Ukrajina zastave Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija je odlučila da pooštri sankcije Rusiji i Belorusiji posle ruske invazije na Ukrajinu, tako što je na crnu listu stavila 160 Rusa i uvela dodatne sankcije koje ciljaju beloruske finansije, saopštila je Evropska komisija.

Na crnom spisku se nalaze 14 oligarha i preduzetnika uključenih u ključne sektore ruske privrede i članova njihovih porodica, kao i 146 članova gornjeg doma ruskog parlamenta – Saveta Federacije. Njima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta im je imovina.

Crna lista EU, ustanovljena 2014. godine kada je Rusija priprojila crnomorsko poluostrvo Krim, sada uključuje ukupno 862 osobe i 53 entiteta.

Takođe je odlučeno da tri beloruske banke budu isključene iz međunarodnog sistema Svift (Swift), platforme koja omogućava operacije kao što su tranzit naloga za plaćanje i naloga za transfer sredstava između banaka.

EU je odlučila i da zabrani sve transakcije u vezi sa imovinom beloruske centralne banke, u pokušaju izolacije te institucije kako bi joj bio smanjen manevarski prostor.

Sankcije su odobrili predstavnici država članica Unije na sastanku u Briselu, a stupiće na snagu posle objavljivanja u Službenom listu EU.

„Mislim da (predsednik Rusije Vladimir) Putin nikada nije zamišljao da finansijske sankcije mogu biti tako jake“, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) tokom debate o bezbednosti u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Otvoreni novi koridori za izbeglice . Rođaci Ukrajinaca koji žive u Srbiji strepe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar