Sudan Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najmanje 185 ljudi je ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u Sudanu, saopštio je danas izaslanik Ujedinjenih nacija Volker Peters.

Eksplozije i pucnji odjekuju Kartumom, a građani sudanske prestonice i ostalih gradova u toj zemlji su u kućama treći dan zaredom u vreme dok se vojska i moćna rivalska grupa bore na ulicama u borbi za kontrolu nad zemljom, navodi AP.

Zaraćene strane koriste tenkove, artiljeriju i ostalo teško naoružanje u gusto naseljenim oblastima.

Borbeni avioni nadleću gradove, a protivvazdušna odbrana odgovara.

Broj mrtvih bi mogao da bude mnogo veći jer je na ulicama mnogo tela, posebno oko centralnog dela Kartuma do kojeg niko ne može da dođe zbog sukoba, navodi Asošiejted pres.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Pod međunarodnim pritiskom, Burhan i Dagalo su nedavno pristali na okvirni sporazum sa političkim partijama i prodemokratskim grupama, ali je potpisivanje više puta odlagano jer su rasle tenzije oko integracije RSF u oružane snage i budući lanac komandovanja.

BONUS VIDEO: Sukob vojske i paramilitarnih snaga u Sudanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar