sudan
Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Sukobi u Sudanu besne već treći dan. Ni vojska ni paravojne snage generala Mohameda Dagla ne uspevaju da ostvare pobedu uprkos borbama u kojima je poginulo skoro stotinu ljudi, među kojima troje humanitarnih radnika UN-a. Dve strane su juče saopštile da prihvataju UN-ov zahtev za uvođenje trosatne "humanitarne pauze" kako bi se omogućila evakuacija povređenih, ali za sada nije poznato koliko su se tačno držale dogovorenog prekida vatre, piše BBC.

Lekari su upozorili da je situacija u bolnicama u Kartumu izuzetno teška i da zbog sukoba medicinski radnici teško pristupaju ranjenicima. Prema navodima lekarskog sindikata, do sada je stradalo gotovo 100 ljudi, a povređeno je preko 1000.

„Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata zbog buke. Brinemo se da ćemo ostati bez vode i hrane, a i lekova za mog oca dijabetičara“, rekao je Huda, stanovnik Kartuma, novinskoj agenciji Reuters.

sudan
Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

UN-ov Svetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova radnika ubijena u borbama u Darfuru. Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je da se odgovorni „što pre privedu pravdi“.

Sukob tinja već nedeljama i sprečava bilo kakvo političko rešenje u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svetu. Nakon narodne pobune u kojoj je 2019. svrgnut Omar al-Bašir, Sudan pokušava da organizuje prve slobodne izbore posle 30 godina diktature.

Sudan Foto:Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

U državnom udaru kojim je u oktobru 2021. dokrajčena demokratska tranzicija general Burhan i general Daglo, poznat kao Hemedti, udružili su snage kako bi srušili civile s vlasti. Ipak, u subotu je njihovo suparništvo preraslo u otvoreni sukob.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sukobi su izbili usled očite borbe za vlast između dve glavne frakcije sudanskog vojnog režima. Sudanske oružane snage uglavnom su lojalne generalu Abdulfatahu al-Burhanu, de fakto vladaru zemlje, dok paravojne jedinice Snaga za brzu podršku (RSF), zapravo paravojne formacije, slede bivšeg ratnog komandanta, generala Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti.

Borba za vlast ima svoje korene u godinama pre pobune 2019. godine, kojom je svrgnut diktatorski vladar Omar al-Bašir, koji je izgradio moćne bezbednosne snage i namerno ih usmerio jedne protiv drugih.

BONUS VIDEO Sukob vojske i paramilitarnih snaga u Sudanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar