Kina protest Foto:Video Obtained by Reuters/via REUTERS

Glavna kineska služba bezbednosti pozvala je na slamanje ‘neprijateljskih snaga‘ nakon što su protesti protiv kovid mera, inače vrlo retki u ovoj zemlji, buknuli tokom vikenda u gradovima širom Kine, piše BBC.

Policajci su preplavili sada prazna mesta na kojima se protestovalo, a neki demonstranti kažu da ih je policija kontaktirala i tražila informacije o tome gde se trenutno nalaze.

Zdravstveni zvaničnici u zemlji, u međuvremenu, kažu da bi karantin trebalo ‘brzo uvesti i potom ublažiti‘.

Kina poslednjih dana beleži rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Jutarnji list.

To je jedina velika ekonomija na svetu koje se još uvek drži nulte kovid politike, a lokalne vlasti se masovnim testiranjem, karantinima i naglim zatvaranjem bore protiv čak i najmanjih žarišta.

Tokom vikenda hiljade ljudi u Kini izašle su na ulice tražeći ukidanje strogih mera. Neki su čak pozivali predsednika Si Đinpinga da odstupi sa vlasti.

No, čini se da je jaka policijska prisutnost u velikim kineskim gradovima, uključujući Peking i Šangaj, u ponedeljak i utorak zaustavila nastavak protesta.

Središnja komisija za politička i pravna pitanja vladajuće Komunističke partije, koja nadzire sprovođenje zakona širom Kine, rekla je da je ‘u skladu sa zakonom potrebno suzbiti infiltraciju i sabotažu koju sprovode neprijateljske snage‘.

U saopšteju koje je prenela kineska novinska agencija Singua, ne spominju se nedavni protesti koji su započeli nakon što je u požaru u visokoj zgradi na zapadu Kine, u četvrtak poginulo 10 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi Kinezi veruju da su smrtnim slučajevima doprinele stroge kovid mere, iako vlasti to poriču.

Policajci su u utorak u velikom broju patrolirali delovima Pekinga i Šangaja gde su tokom vikenda održani protesti.

Bilo je i izveštaja oko 150 policajaca koji su stigli u prometnu trgovačku zonu u južnom gradu Šenženu nakon što su se na društvenim medijima pojavile glasine da se planira novi protest.

Zdravstveni zvaničnici ranije su kazali da bi kovid mere trebale biti bolje usmerene te dodali da su pritužbe zbog strogih ograničenja rezultat ‘proizvoljno‘ uvedenih lokalnih mera, a ne nacionalnih smernica.

BONUS VIDEO: Da li se Kina bavi tajnim policijskim poslovima i u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare