Redzep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto:Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Najozbiljnija prepreka za ulazak Švedske i Finske u NATO vojni savez je Turska i njen predsednik Redžep Tajip Erdogan. Prvi čovek Turske ucenjuje ove države zahvaljujući činjenici da ima mogućnost da stavi veto i traži od njih da ispune njegove zahteve.

Naime, Erdogan poziva ove dve zemlje da obustave bilo kakvu finansijsku podršku grupama povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana koju Ankara smatra ogrankom zabranjene grupe.

Pročitajte još:

Na listi se nalazi zahtev da Švedska obuzda kampanju „dezinformacija protiv Turske“ koju vode sledbenici muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, za kojeg Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine.

Takođe, traži se i zabrana rada i postojanja navedenih organizacija.

Ovi zahtevi nisu došli odjednom.

Pre svega, Erdogan tvrdi da je Kurdistanska radnička partija (PKK) koristila severne iračke regione Metina, Zap i Avasin-Basjan, gde se odvija operacija Čelična kandža, za pripremu napada na Tursku. Takođe, pripadnici ovog naroda prisutni su i na severoistoku Sirije u blizini turske granice, zbog čega je dolazilo i do direktnih napada između ova dva naroda. Najžešći je usledio nakon povlačenja američke vojske sa teritorije ove zemlje 2019. godine.

Ibrahim Kalin, glavni savetnik Erdogana za spoljnu politiku rekao je da ova zemlja mora da prestane da dozvoljava predstavništva, aktivnosti, organizacije, pojedince i druge vrste prisustva PKK.

Redžep Tajip Erdogan Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Članstvo u NATO-u je proces. Videćemo kako će se stvari odvijati. Ali ovo je prva stvar na koju želimo da skrenemo pažnju svim saveznicima, kao i švedskim vlastima“, dodao je Kalin.

Sukob koji traje godinama

Inače, PKK, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, decenijama se bori protiv turskih snaga, i teži većoj autonomiji za kurdsko stanovništvo. Turska je izvela brojne prekogranične vazdušne i kopnene operacije protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana tokom proteklih decenija.

Švedska ima veliku kurdsku dijasporu, a zajednica se smatra jednom od najvećih van Bliskog istoka. Stanovništvo Finske koje govori kurdski procenjeno je na nešto više od 15.000 ljudi 2020. godine, manje od jednog procenta stanovništva.

Sledbenici Fetulaha Gulena

Kada je reč o sledbenicima muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, ovaj pokret se našao na meti Erdogana nakon pokušaja državnog udara koji se odigrao 15. i 16. jula 2016. godine.

Erdogan je okrivio pripadnike ovog pokreta za izbijanje puča i naveo da su najviši članovi ove organizacije članovi duboke države koja ima za cilj da uništi Tursku.

Pokret Fetulaha Gulena postoji više od 70 godina i predvodi ga turski verski vođa koji živi u egzilu Pensilvaniji u SAD od 1999. godine.

Inače, on je nekadašnji Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Prijateljstvo je puklo pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila vođenja države i tada je Gulenov pokret označen kao terorističku organizaciju.

Redžep Tajip Erdogan Foto: Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Optužbe protiv njega su kasnije odbačene, ali je on ostao u Sjedinjenim Državama, gde živi kao vođa jedne od najvećih islamskih civilnih organizacija. Smatra se da njegov pokret Hizmet ima milione sledbenika i sponzora za 1.000 centara zasnovanih na islamskim dogmama, koji pomažu srednjoškolcima u pripremi ispita na univerzitetima u 150 država.

Mnogi od njih su upravo stacionirani u Švedskoj u kojoj sprovode verske aktivnosti.

BONUS VIDEO: Rusi uhvatili doktorku koja je snimala sve užase rata u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar