Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Problematični odnosi između regionalnih rivala Turske i Grčke pogoršala je izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je ponovio pretnju invazijom na koju je Atina je odgovorila da je spremna da brani svoj suverenitet.

Erdogan je pre dva dana rekao da bi Turska mogla „doći iznenada jedne noći“ sugerišući mogućnost napada na svog suseda.

Upitan danas u Sarajevu o upotrebi te fraze tokom vikenda i mogućnosti turske vojne akcije, Erdogan je ponovio taj izraz.

„Ovo o čemu govorim nije san. Ono što sam rekao da možemo doći jedne noći odjednom znači da, kada dođe vreme, možemo doći iznenada jedne noći“, odgovorio je Erdogan.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias rekao je da turski zvaničnici danima imaju „nečuvene komentare“ protiv Grčke, i da Erdoganova izjava sugerišu da bi Turska „mogla da izvrši invaziju“ na grčka ostrva.

„Savetovao bih svakome ko sanja o napadima i osvajanjima da razmisli tri ili četiri puta. Mi smo u poziciji da branimo svoju zemlju, našu nezavisnost i teritorijalni integritet“, rekao je on posle razgovora u Atini sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katarinom Kolona.

Iako obe članice NATO-a, Turska i Grčka imaju višedecenijske sporove oko nekoliko pitanja, među kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i nesuglasice oko tamošnjeg vazdušnog prostora.

Turska tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume militarizujući ostrva u Egejskom moru i da je koristila raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmerila na turske avione u avgustu.

Ankara je takođe saopštila da su grčki F-16 uznemiravali turske avione stavljajući ih pod blokadu radara tokom misije NATO-a iznad istočnog Mediterana. Atina je optužila Tursku za kršenje njenog vazdušnog prostora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar