Redžep Erdogan Turska protest podrška Palestini Foto:Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je pravedan svet moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenela je turska agencija Anadolija.

„Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Savetu bezbednosti UN, samo ga je Amerika odbacila. Sama. Da je li to pravda? Pravedan svet je moguć, ali ne sa SAD“, poručio je Erdogan na konferenciji koju je njegova Stranka pravde i razvoja organizovala povodom Svetskog dana ljudskih prava.

Erdogan je rekao da ljudi koji najviše pate od ksenofobičnih, rasističkih, diskriminatorskih i fašističkih praksi su muslimani, koji čine većinu migranata.

Dodao je kako su islamofobija i ksenofobija, „koje poput otrova okružuju zapadna društva“, među glavnim pretnjama ljudskim pravima.

„Mesto gde se danas krši Povelja UN o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija“, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na glasanje u SB UN o nacrtu rezolucije za prekid vatre u Gazi, Erdogan je rekao kako se još jednom pokazalo da je svet veći od pet stalnih članica SB UN.

„Od 7. oktobra, Savet bezbednosti UN, čija je misija uspostavljanje globalnog mira, pretvorio se u zaštitnika Izraela. Izraelska vlast, koja ima neograničenu podršku Zapada, čini zločine i masakre u Gazi koji sramote celo čovečanstvo“, istakao je Erdogan.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

***

BONUS VIDEO: Erdoganov krvavi obračun sa pučistima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar