FOTO: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zakleo se da će sirijske snage platiti "veoma, veoma visoku cenu" za napad u kome je stradalo petoro turskih vojnika.

Ofanziva sirijskih snaga je uspela da vrati pod kontrolu Bašara Al Asada glavni autoput na severozapadu zemlje, ali po cenu pet turskih života. Turske snage su kao odmazdu napale na desetine sirijskih meta, a turski predsednik je obećao da će se to nastaviti.

Sirijska osmatračnica za ljudska prava je u utorak ujutru saopštila da su sirijske snage potisnule džihadiste i pobunjenike iz njihovog poslednjeg uporišta, zapadno od Alepa. Ipak, od strane državnih sirijskih medija nije bilo nikakve potvrde da su se oko autoputa M5 odvijale borbe.

FOTO: EPA/SANA

Autoput M5 spaja Alepo i Damask, kao i granicu sa Jordanom, a otvoren je 2012. On nije bio pod vladinom kontrolom, sve do početka ove nedelje i najnovije ofanzive.

U utorak je helikopter sirijskih snaga oboren kod sela Najrab, i cela posada je poginula. Pojavili su se i video snimci pada helikoptera. JOŠ 12 civila, od toga šestoro dece je poginulo u vazdušnim napadima na delove Idliba, javili su iz sirijske organizacije za ljudska prava.

FOTO: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Erdogan podržava sirijsku opoziciju protiv Asada, i poslao je trupe u Idlib po sporazumima iz Astane i Sočija koje su potpisale Rusija i Iran.

Turski ministar odbrane je saoppštio da su turske snage u ponedeljak gađale 115 sirijskih ciljeva i „neutralisale“ 101 vojnika. Do sada ovog meseca, sirijska artiljerijska vatra je usmrtila 12 turskih vojnika i jednog civila.

U govoru u utorak, Erdgoan je rekao: „Pružili smo neophodan odgovor sirijskoj strani na najvišem nivou. Posebno u Idlibu, dobili su šta su tražili. Ali to nije dovoljno. Nastavićemo“.

Turska državna agencija je objavila slanje novog konvoja u Idlib da bi ojačali turske pozicije, a prošle nedelje Erdogan je poslao stotine tenkova i hiljade turskih vojnika. Siriijska vojska je saopštila da Turska „eskalira nasilje ciljajući naseljena mesta, i tako „pomažu teroristima“ .

FOTO: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

U međuvremenu Rusija je pozvala na deeskalaciju nasilja i da primenu sporazuma. Moskva je upozorila da je „svaka teroristička aktivnost protiv sirijskih snaga i ruskih vojnih pogona“ nedopustiva.

FOTO: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

Od početka sirijske ofanzive najmanje 373 civila je pogninulo, a 689.000 je izbeglo iz kuća.Većina izbeglica se kreće prema severu, odnosno turskoj granici, ka kampovima koji su već prepuni. Mnogi spavaju na njivama u teškim zimskim uslovima.