Foto: Shutterstock

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su da očekuju da će političari - "pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor".

U zajedničkom saopštenju za javnost mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija navodi se da pobeda na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine „nije donela rešenje svih problema u društvu“.

„Ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju“, navodi se u saopštenju.

„Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vera u našoj državi“, pišu u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju se takođe navodi da potpisani poštuju „različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredeljenja“.

„I smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredelimo se, umesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. Takvim iskrenim dijalogom ćemo najbolje rešavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti“.

Oni tvrde da SPC u Crnoj Gori decenijama trpi „gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima, čiji politički predstavnici i posle poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve. Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rešenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi“.

Pitaju se i „kako će rešavati nagomilane društvene probleme i primenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja“.

Bonus video: Krivokapić: Temeljni ugovor spreman za potpisivanje, članovi Vlade saglasni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar