Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj u ovom trenutku zdravlje narušavaju čak tri zimske infekcije. Naime, koroni i gripu ove se zime pridružila i bakterijska streptokokna infekcija koja zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a tokom pandemijskih godina nije zabeležen niti jedan smrtni slučaj jer nije bilo obolelih od invazivne streptokokne infekcije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka septembra prošle godine do sredine januara zabeležena su 3502 obolela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, a od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumevaju sepsu i meningitis, obolelo je čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

U HZJZ-u kažu da među umrlima nema dece, odnosno svi su bili u dobi od tridesetak do 65 godina. Nakon što je korona popustila stručnjaci su očekivali da će porasti broj obolelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti, i to se upravo događa.

To potvrđuje i infektolog prof. dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u kojoj već neko vrijeme vlada opsadno stanje, posebno na hitnom prijemu, prenosi Jutarnji list. 

Komentari

Svi komentari (0)