Viktor Obran Foto:Tanjug/Bertrand Guay, Pool via AP

Evropski parlament žestoko je kritikovao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o mešanju rasa, nazivajući ih rasističkim. "Mi, lideri političkih grupa u Evropskom parlamentu, najoštrije osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana da ne želi 'ljude mešovite rase'", navodi se u saopštenju.

„Takvim neprihvatljivim izjavama, koje jasno krše naše vrednosti sadržane u evropskim ugovorima, nema mesta u našim društvima“, dodaje EP.

Podsetimo, Orban je tokom prošlonedeljnog govora u Rumuniji rekao da „postoji svet u kome se Evropljani mešaju sa ljudima koji stižu“ van kontinenta, što je „svet mešanih rasa“.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski basen gde se mešaju Evropljani poput Mađara, Rumuna i Slovaka. „Spremni smo da se mešamo, ali ne želimo da postanemo mešanci“, rekao je on.

„Rasizam i diskriminaciju u svim oblicima treba nedvosmisleno osuditi i protiv njih se boriti na svim nivoima“, saopštila je Konferencija predsednika Evropskog parlamenta, u kojoj su šef tog tela i lideri političkih grupa.

Orbanova partija Fides trenutno ne pripada nijednoj grupaciji nakon što je godinama bila deo Evropske narodne partije (EPP).

Mađarski premijer je u četvrtak u Austriji negirao da je rasista.

„Ponekad se dešava da svoje izjave formulišem tako da budu pogrešno shvaćene“, rekao je on o svom govoru mađarskoj manjini u Rumuniji.

Orban je rekao da njegovo protivljenje migraciji nije zasnovano na biologiji, već na istoriji i kulturi, insistirajući da Mađarska vodi politiku „nulte tolerancije“ prema antisemitizmu i rasizmu.

***

BONUS VIDEO: Migranti na granici Srbije i Mađarske


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)