Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia, Genya SAVILOV / AFP / Profimedia, Nicolas TUCAT / AFP / Profimedia

Evropski operateri za prenos gasa i njihove matične kompanije ostvarili su profit od četiri milijarde evra u prvih šest meseci 2021. godine, čak i kada je energetska kriza počela da pravi probleme širom starog kontinenta, pokazala je analiza nevladine organizacije "Global Witness".

PROČITAJTE JOŠ:

Analiza pokazuje da je 26 kompanija koje su članice Evropske mreže operatera prenosivog sistema za gas (ENTSOG) zabeležilo povećavanje profita u prvoj polovini 2021. godine.

Kompanije koje se navode u izveštaju uključuju belgijski „Fluxys“, „Gasunie“ koja ima podružnice u Holandiji i Nemačkoj i italijanski SNAM. Ostale kompanije bi trebalo tek da objave svoje finansijske podatke za 2021. godinu, prenosi Euractiv.com.

Kompanija za gas i naftu „Wintershall Dea“, ostvarila je 243 miliona evra dobiti između jula i septembra ove godine, što je 245 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Ranije ovog meseca, Mario Mehren, predsednik i izvršni direktor kompanije te firme, opisao je ovaj kvartal kao „izuzetan“ i „podstaknut konstruktivnim okruženjem cena roba, a posebno evropskim cenama gasa za koje se očekuje da će ostati visoke tokom cele zime“.

Foto: Shutterstock

Broj ljudi koji žive u energetskom siromaštvu u Evropi, već je prešao milionske brojke i pre nego što je kriza zavladala, a postoji zabrinutost da još više njih neće moći da zagreje svoje domove ove zime.

„U vreme kada su mnogi Evropljani primorani da biraju između grejanja i hrane, moćne evropske gasne kompanije uživaju u ogromnim profitima. To ostavlja gorak ukus“, rekao je Džonatan Norona-Gant, stariji zvaničnik u „Global Witnessu“.

ENTSOG je odbacio tu tvrdnju, rekavši da su tarife operatera sistema za prenos gasa (OPS) EU „potpuno regulisane i blisko kontrolisane od strane nacionalnih energetskih regulatora“.

Foto: Shutterstock

„Stoga nacionalni regulatori kontrolišu i odobravaju prihode i troškove OPS-a, a OPS-u će biti dozvoljeno samo da pokriju svoje razumne i dokumentovane troškove, uključujući otplatu i razuman povraćaj investicija u infrastrukturu“, rekao je Jan Ingversen, generalni direktor ENTSOG-a.

Ingversen je takođe sugerisao da neke od finansijskih informacija kompanija za prenos gasa možda potiču iz aktivnosti koje nisu povezane sa prenosom gasa. Metodologija Global Wintesa uključuje milijardu Evra od gasnih kompanija i tri milijarde evra od njihovih matičnih kompanija.

Prioritetni projekti EU

„Global Witness“ je svoju analizu sproveo na osnovu finansijskog izveštavanja kompanija koje su članice ENTSOG-a Evropske mreže operatera prenosnog sistema za gas.

Nevladine organizacije koje se bave životnom sredinom zabrinute su zbog sukoba interesa između kompanija članica ENTSOGA-a i njegove uloge u odabiru projekata prema uredbi bloka o transevropskim mrežama za energiju.

Foto: Shutterstock

Biti na listi omogućava projektima pristup brzom dobijanju dozvola i finansiranju EU.

Prethodna pravila za uvrštavanje na listu dovela su do kašnjenja, odustajanja od projekata i rasiptanja 440 miliona evra novca poreskih obveznika EU na gasne projekte koji su ili će verovatno biti otkazani – zahvaljujući upitnom savetu ENTSOG-a, navodi se u saoptešnju NVO Prijatelji Zemlje.

Pravila koja odlučujuću o tome kako se projekti biraju za poseban status trenutno su u pregovorima između Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji predstavljaju 27 zemalja člalnica bloka.

Međutim, šta god da se pregovara, neće biti uticaja na petu listu koja je trenutno u izradi i koja se očekuje da bude objavljena u novembru.

Nevladine organzacije su upozorile da bi na listi mogao biti priličan broj gasnih projekata – poslednje ura za ovu infrastrukturu, za koju tvrde da nije potrebna jer Evropa treba da se dekarbonizira što je brže moguće.

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar