Foto: AP Photo/Nam Y. Huh, File

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je danas da pokreće proceduru ispitivanja modifikovane verzije Fajzerove antikovid vakcine namenjene da bolje štiti od konkretnih sojeva virusa među kojima i omikrona.

„Kako kompanija bude napredovala u razvoju svoje modifikovane vakcine EMA će dobijati više podataka, odnosno podataka o imunom odgovoru na vakcinu, kao i podatka o njenoj efikasnosti za podvarijante omikorna“, navela je u saopštenju Evropska agencija za lekove čije sedište je u Amsterdamu.

Kako se navodi, sa kontinuiranim ispitivanjem EMA će moći da procenjuje podatke čim su raspoloživi.

Agencija je ukazala da detalji o prilagođenoj vakcini, na primer da li će ciljati konkretno jedan ili više sojeva kovida još nisu definisani.

Kontinuirano ispitiavnje će se nastaviti dok ne bude dovoljno podataka za zvanični zahtev za komercijalizaciju preparata unutar EU, navela je Agencija.

Rastu strahovanja o povratku korona virusa, posebno sojeva BA.4 i BA.5, uključujući i u Velikoj Britaniji i Holandiji, gde je infekcija dostigla najviši nivo u poslednja tri meseca.

Do sada je EMA odobrila upotrebu pet vakcina unutar EU, vakcine američkih grupa Fajzer i Moderna koje koriste RNA informacionu tehnologiju, švedsko-britanske laboratorije Astrazeneka i njenog američkog konkurenta Džonson i Džonson koji koriste viralni vektor, i vakcinu Novavaks.

***

BONUS VIDEO: Ubod zaborava: Srpska fabrika za kineske vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar