London
Foto: Beta/AP Photo/Frank Augstein

Uprava londonske poslovne četvrti Siti, koje je trenutno prazna, pošto je većina zaposlenih tokom pandemije počela da radi od kuće, najavila je danas da je u planu pretvaranje praznih kancelarija u 1.500 stanova.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ta mera je deo šire akcije sa ciljem da se londonski Siti prilagodi novim ekonomskim i društvenim okolnostima posle pandemije.

Kvart koji je nekad bio simbol jakog finansijskog sektora, velikim delom je ispražnjen kada su zaposleni počeli da rade od kuće zbog mera vezanih za koronavirus, a povratak na posao je vrlo spor, što podstiče strah od dugoročnog uticaja pandemije na atraktivnost tog dela grada.

Novi akcioni plan predviđa rad sa investitorima u nekretnine radi izgradnje ekoloških zgrada, ili obnove postojećih. Cilj je pored pravljenja stanova i oslobadjanje prostora za trgovine, kulturne delatnosti i mlade firme.

„Nada je na vidiku sada kada naša ekonomija počinje ponovo da se otvara i vraća izgled normalnosti u život Sitija“, rekao je Vilijam Rasel, rukovodilac londonskog poslovnog kvarta.

Takođe se traži način da se Sitiju, koji ima malo stanovnika, udahne život i tokom vikenda i večernjih sati.

Kao primer, navodi se mogućnost zabrane pristupa vozilima subotom i nedeljom tokom leta ili održavanje kulturnih događaja.

Time će se stanovništvo podstaći da šeta, vozi bicikl i provodi više vremena u Sitiju.

„Firme su nam rekle da hoće da ostanu prisutne u centru Londona, ali da će način na koji funkcionišu neizbežno biti promenjen, da bi se uzeli u obzir postpandemijski trendovi, kao što je fleksibilnost u radu“, rekla je zvaničnica uprave Sitija Katrin Makginis.

„Inkluzija, inovacija i poštovanje životne sredine treba da budu u centru budućeg Sitija. Uvereni smo da će on ponovo naći svoju gužvu i vitalnost“, rekla je Makginis.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)