Elitna jedinica izraelskih specijalnih snaga Sajeret Matkal sprema se za opasnu misiju spasavanja talaca u Pojasu Gaze, koje su kidnapovali i oteli pripadnici terorističke grupe Hamas. Naime, Hamas je nakon upada u Izrael u subotu, 7. septembra, oteo više od 150 Izraelaca i zapretio da će, ukoliko ne prestanu napadi na Gazu, početi da ubijaju taoce - jednog po jednog. Ovaj elitni odred specijalizovan je za spasavanje talaca, a njihov bivši vođa bio je brat izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

„Izrael je usavršio protivterorističku misiju spasavanja talaca, a ove jedinice su prikupljale obaveštajne podatke i blisko sarađivale sa Mosadom i izraelskom službom Šin Bet“, rekao je stručnjak za izraelske specijalne snage Aron Koen.

Elitne jedinice

Sajeret Matkal je najpoznatiji po svojoj ulozi u napadu na aerodrom Entebe u Ugandi 1976. godine, kada je ova elitna jedinica spasila 100 Izraelaca od palestinskih otmičara.

Foto: GPO / AFP / Profimedia

Napad na Entebe ostao je u bledom sećanju u poređenju sa trenutnom krizom u Gazi, pošto je u napadu na aerodrom učestvovala samo nekolicina otmičara koji su ubijeni ubrzo nakon što su specijalci upali na aerodrom.

U misiji su se specijalci krili u konvoju vozila, uključujući i veliki crni Mercedes nalik na onaj koji je koristio afrički diktator Idi Amin. Komandant operacije, koji je poginuo u borbi, bio je Jonatan Netanjahu, stariji brat Benjamina Netanjahua.

Mlađi Netanjahu je takođe služio u Sajeret Matkalu, i to u brojnim misijama, uključujući spasavanje otetog aviona Sabena 571, tokom kojeg je ranjen u rame. Bivši izraelski premijer Naftali Benet takođe je još jedan veteran ove specijalne jedinice.

Foto: IDM / Sipa Press / Profimedia

Čak i u uspešnoj operaciji Entebe, tri izraelska taoca su ubijena u pucnjavi, što pokazuje rizik operacija spasavanja, posebno u slučaju taoci u Gazi.

Sajeret Matkal osnovan je 1957. godine, gotovo deceniju nakon osnivanja Izraela. Njegove prve operativce obučavali su beduinski tragači. Grupa je obeležena svojim kestenjastim beretkama i od tada je učestvovala u svim većim sukobima koji su se ticali Izraela.

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Grupa je takođe poznata i po upotrebi modifikovanog Uzi automatskog pištolja opremljenog sklopivim kundakom za veću preciznost, što je bila velika inovacija u to vreme. Izrael je ove godine pokrenuo pilot šemu u kojoj će žene moći da se prijave u jedinicu, i to od novembra 2024. godine.

Rat Jom Kipur 1973. godine podelio je jedinicu. Sa Izraelom koji se borio na dva fronta i Generalštabom zauzetim vođenjem rata, Sajeret Matkal se našao bez misija koje bi trebalo da izvrši.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / GIL COHEN-MAGEN / AFP / AHMAD GHARABLI / AFP / GABRIEL DUVAL / AFP / EITAN HARIS / AFP / Profimedia

Komandanti jedinice podelili su se u dva tabora: one koji su smatrali da jedinicu treba držati u rezervi i ne olako slati u misije i one koji su bili za akciju.

Ovo poslednje je pobedilo i Sajeret Matkal je dobio zadatak da operiše na oba fronta. Posle rata, Sajeret Matkal je počeo unapred da razvija planove za ratno vreme, tako da kada dođe do rata, jedinica može odmah da krene u akciju, ne čekajući naređenja i misije Generalštaba. Tako je nastala elitna jedinica vazduhoplovstva Shaldag.

Međutim najveći gubitak jedinica je pretrpela 1974. godine – neuspešan pokušaj spašavanja talaca u osnovnoj školi doveo je do toga da su palestinski teroristi naoružani automatskim oružjem i ručnim bombama ubili 22 dece.

Kao odgovor, Izrael je stvorio specijalnu jedinicu Jamam i Sajeretu Matkalu izdao naređenje da se fokusira na situacije sa taocima. Jedinica je priznala da postoji tek 1980-ih godina.

Vojnici koji žele da se pridruže Saieret Matkal moraju da prođu selekciju, nakon ćega sledi obuka o upotrebi padobrana, oružja, pa zatim spasavanje talaca i vežba za preživljavanje u neprijateljskoj sredini.

Izrael Palestina rat Gaza Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Pred kraj obuke, regruti takođe prolaze kroz dvonedeljni period takozvanog zatočeništva, gde ih drže u uslovima sličnim zatvoru, muče i ispituju kako bi ih pripremili na najgore, piše Telegraf.

Spasavanje u Gazi

U trenutnoj izraelskoj krizi, desetine talaca se koriste kao živi štit širom Pojasa Gaze, a tačan broj zarobljenih Izraelaca još uvek se ne zna.

Hamas kaže da su taoci postavljeni u svim delovima Pojasa Gaze – u tunelima i stambenim zgradama, a verovatno i na vojnim punktovima.

Pročitajte još...

„Kada imate između 100 i 130 talaca, nije ih lako sakriti. Verujem da ćemo pronaći informacije o tačnim lokacijama. Ali to je veoma komplikovano i teško“, rekao je bivši oficir Mosada Avner Avraham.

Prema njegovim rečima, postoji veliki problem jer čak iako elitna jedinica uspe da spase jednu grupu talaca Hamas bi mogao da uzvrati ubijanjem drugih zatvorenika.

Jedna od mogućnosti je da specijalne jedinice uđu sa vojskom koja će upasti kopnenim putem u Gazu, jer će taj prodor onda biti fokus Hamasa, omogućavajući specijalnim jedinicama da iskoriste taj haos i uđu ispod radara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar