Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Demokratski kongresmen i najuticajniji albanski lobista u SAD Eliot Engel na putu je da izgubi mesto u Kongresu, a samim tim i mesto predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove.

Glasanje za to mesto na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj stranci je završeno 23. juna, a rezultat nije poznat iako je najavljen za danas. Naime, zbog velikog broja glasova pristiglih putem pošte ili elektronskim putem prebrojavanje počinje danas, ali bi moglo potrajati nekoliko dana.

Engel, koji je u Kongresu od 1989. godine, zaostaje za nekadašnjim direktorom srednje škole Džamalom Boumenom na osnovu prebrojanih glasova birača koji su lično izašli na glasanje.

Demokrate u komitetu zvanično kažu da neće objavljivati konačan rezultat sve dok se ne prebroji i poslednji glas, a nezvanično može se čuti da se trka svela na dva kandidata Breda Šermena iz Kalifornije i Gregorija Miksa iz Njujorka, piše Forin polisi.

U slučaju da Engel ne dobije dovoljnu podršku stranke on neće moći da se kandiduje za nov mandat u Kongresu u novembru i to bi značilo kraj njegove 31-godišnje kongresmenske karijere tokom koje je u velikoj meri lobirao za albanske interese.

Ipak, ko god bude bio izabran na mesto predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta mogao bi da igra ključnu ulogu u nadgledanju spoljne politike Donalda Trampa, ako on osvoji drugi predsednički mandat.