Foto:EPA-EFE/JOHN TAGGART

Supruga meksičkog kralja narkotika El Čapa Guzmana, Ema Koronel, priznala je danas da je pomagala mužu u upravljanju kirmilanim carstvom, vrednim nekoliko biliona dolara.

Ema Koronel se pojavila danas pred saveznim sudijom u Vašingtonu i izjasnila krivom za tri savezna krivična dela, u okviru sporazuma o prizanju krivice sa saveznim tužiocima.

Optužbe uključuju svesnu zaveru koja je dovela do distribucije kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina tokom nekoliko godina. Ona se izjasnila krivom i za pranje novca, ali i učestvovanje u transakcijama sa stranim trgovcem narkoticima.

Ona je uhapšena u februaru na međunarodnom aerodromu u Vridđiniji i od tada se nalazi u zatvoru.

Prema tvrdnjama tužioca, ona je „blisko sarađivala sa komandnom i kontrolnom strukturom“ kartela Sinaloa i svesno učestvovala u distribuciji velike količine kokaina, za koju je znala da će biri švercovana u Sjedinjenim Državama.

Hoakin Guzman, poznat kao El Čapo, je vodio kartel odgovoran za šverc kokaina i drugih opojnih supstanci u Americi tokom 25 godina vladavine. Njegovi sledbenici su imali idrektne naredbe da otimaju, muče i ubijaju svakoga ko im se nađe na putu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare