Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini dogovorom o prekidu vatre, pod uslovom da se priznaju "trenutne linije razgraničenja", izjavila su četiri ruska izvora Rojtersu, rekavši da je spreman da se bori ako Kijev i Zapad ne pristanu na to.

Tri izvora, koja su upoznata sa razgovorima u Putinovom okruženju, rekli su da je ruski lider izrazio frustraciju maloj grupi savetnika zbog, kako on smatra, pokušaja koje podržava Zapad da se zaustave pregovori i odluke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da isključi razgovore sa njim.

„Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat“, rekao je jedan od izvora agencije, visoki ruski zvaničnik koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXANDER RYUMIN/SPUTNIK/KREMLIN

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči Rojtersa, govorio pod uslovom anonimnosti. Za ovaj izveštaj, Rojters je razgovarao sa ukupno pet ljudi koji rade ili su radili sa Putinom na višem nivou u političkom i poslovnom svetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi „večni rat“.

Izvori su rekli da bi Putin radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe.  Na osnovu saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dobici u dosadašnjem ratu dovoljni da „prodaju pobedu ruskom narodu“.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

Tri izvora su rekla da je Putin shvatio da bi svaki dramatičan novi napredak zahtevao mobilizaciju širom zemlje, koju on nije želeo, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsednika, kaže da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022.

Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima nije moguć. On je obećao da će ponovo preuzeti izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. On je 2022. potpisao dekret kojim je bilo kakav razgovor sa Putinom formalno proglašen „nemogućim“.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Jedan od izvora je predvideo da do dogovora ne može doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija ne zaobiđe i ne postigne dogovor sa Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Antoni Blinken, govoreći u Kijevu prošle nedelje, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

Putin bi, međutim, bio spreman da se zadovolji sa teritorijom koju sada Rusija kontroliše i zamrzne sukob na sadašnjim linijama fronta, rekla su četiri izvora.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Putin će reći da smo pobedili, da nas je NATO napao i da smo sačuvali suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je tačno“, rekao je jedan od izvora Rojtersa.

Takav dogovor ne bi bio u skladu sa ciljevima koje je Moskva postavila sebi na početku invazije, kada je rekla da joj četiri ukrajinska regiona – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – sada u potpunosti pripadaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare