Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/AP Photo/Tanjug/Belarus' Defense Ministry via AP/Not supplied / WillWest News / Profimedia/Shutterstock

Kremlj je danas optužio Volstrit džornal (Wall Street Journal ) da objavljuje „pulp fiction” nakon što je objavio da je smrt plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći orkestrirao ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev. WSJ je izvestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod krila. List je u izveštaju citirao neimenovane zapadne obaveštajne zvaničnike i bivšeg ruskog obaveštajnog oficira.

„WSJ voli da proizvodi pulp fiction“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video izveštaj, ali nije želeo da ga komentariše.

„U poslednje vreme, nažalost, Volstrit džurnal veoma voli da proizvodi pulp fiction“, dodao je on, prenosi Index.hr.

Pulp fiction inače je termin koji se koristi za knjige o izmišljenim likovima i događajima koje se proizvode u velikim količinama i namenjene da ih čita mnogo ljudi, ali se ne smatraju dobrim.

Prigožin, vođa Vagnera, plaćeničke grupe koja se borila za Rusiju u Ukrajini, imao je dugogodišnju svađu sa odbrambenim establišmentom Rusije, koja je kulminirala pobunom krajem juna. To se brzo završilo, ali je naširoko viđeno kao ozbiljan izazov skoro četvrtvekovnoj vladavini predsednika Vladimira Putina.

Poginuo u padu aviona tačno dva meseca od pobune

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva meseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju da je on ubijen po Putinovom naređenju. Putin je u oktobru sugerisao da su do pada izazvale ručne bombe detonirane u avionu.

U avionu je poginulo još devetoro ljudi: dva komandanta Vagnera, četiri Prigožinova telohranitelja i tročlana posada. Patrušev (72) je bivši šef bezbednosti FSB-a koji sada obavlja funkciju sekretara Saveta bezbednosti Rusije i smatra se jednim od najuticajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savetnicima.

Njih dvojica se poznaju od kada su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu – sada Sankt Peterburgu – 1970-ih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare