Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

U snažnoj eksploziji koja se dogodila danas u džamiji u Avganistanu ubijeno je ili ranjeno najmanje 100 ljudi, javlja AP.

Eksplozija se dogodila u džamiji u provinciji Kunduz tokom nedeljnog molitvenog petka, kada pripadnici šiitske verske manjine obično dolaze u velikom broju na bogosluženje. Svedok Ali Reza rekao je da se molio u vreme eksplozije.

Muhamed Obaida, zamenik šefa policije u provinciji Kunduz, rekao je da je „većina vernika u džamiji ubijena“. Dodao je da napad možda izveo bombaš samoubica koji je bio među vernicima.

„Uveravam našu šiitsku braću da su talibani spremni da obezbede njihovu bezbednost“, rekao je Obaida, dodajući da je istraga u toku.

Vest o eksploziji potvrdio je i portparol talibana Zabibula Mudžahid.

„Ovog popodneva u džamiji naših sunarodnika šiita dogodila se eksplozija, u kojoj je poginulo i povređeno više naših sunarodnika“, napisao je on na Tviteru.

Dodao je da su specijalne jedinice poslate na mesto događaja, prenosi Rojters.

Ako broj žrtava bude povrđen današanji napad bio bi najveći od kada su američke i NATO snage napustile Avganistan krajem avgusta i kada su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Uzrok eksplozije zasad nije poznat i nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za to. Rukovodstvo talibana bori se sa sve većom pretnjom lokalnog ogranka Islamske države poznatog kao ISIS-K. Ova grupa preuzela je odgovornost za bombaški napad na aerodromu u Kabulu nakon povlačenja američkih snaga. U tom napadu ubijeno je 169 civila i 13 američkih vojnika.

VIDEO Stampedo na kabulskom aerodromu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar