Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

U eksploziji automobila bombe dok su vernici napuštali džamiju u Kabulu poginulo je najmanje sedam ljudi, a ranjena je 41 osoba, među kojima i nekoliko dece, javlja Asošiejted pres.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Nafi Takor rekao je da je vozilo sa eksplozivom bilo parkirano pored puta u blizini džamije, a bomba je detonirana dok su vernici izlazili posle molitve petkom.

On je dodao da je policija na licu mesta i da je uviđaj u toku.

Italijanska bolnica u Kabulu saopštila je da je primila 14 povređenih, od kojih su četiri osobe preminule po dolasku.

Portparol šefa policije u Kabulu Kalid Zadran rekao je da su vernici namerno gađani dok su izlazili iz džamije Vazir Akbar Kan.

„Ciljanje džamije i vernika je neoprostiv zločin, nacija treba da sarađuje sa režimom u eliminisanju kriminalaca“, rekao je portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid.

Misija Ujedinjenih nacija u Kabulu je na Tviteru objavila da je bombaški napad još jedan „gorki podsetnik na tekuću nesigurnost i terorističke aktivnosti u Avganistanu“.

Islamska država je glavni rival Talibana od njihovog preuzimanja vlasti u Avganistanu pre nešto više od godinu dana, a ranije je napadala džamije i vernike, posebno pripadnike manjinskih šiita, podeća AP.

***

BONUS VIDEO: Eksplozija ispred ruske ambasade u Kabulu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar