Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) pozvala je države članice da odmah ukinu sve postojeće šeme za dobijanje "zlatnih pasoša" i da razmotre ukidanje državljanstava datih ruskim i beloruskim građanima koji su na EU listi sankcionisanih zbog rata u Ukrajini, saopšteno je iz Brisela. Istovremeno, EU očekuje da se Crna Gora, kao zemlje kandidat u kojoj se i dalje sprovodi program državljanstva u zamenu za investicije, uzdrži od bilo kakvih mera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, poručuju iz Brisela.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopšlla je da Komisija pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, “uključujući razvoje događaja koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje mera koje se primenjuju u okviru spoljne i bezbednosne politike EU”, javio je dopisnik RTCG iz Brisela.


“Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, uključujući i korištenje svojih prerogativa za dodelu državljanstva”, rekla je Pisonero.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je „dosledno savetovala Crnu Goru da ukine svoju šemu državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja, kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala“.

U Briselu podsećaju da je u 4. izveštaju Mehanizma za suspenziju viza, EK preporučila Crnoj Gori da što pre ukine šemu državljanstva u zamenu za investicije.

Vlada Zdravka Krivokapića je krajem 2021. odlučila da produži primenu „Programa za sticanje državljanstva posredstvom investicija“ koga je godinu ranije pokrenula vlada Duška Markovića, do kraja 2022. godine.

Vladin program predviđa da strani državljani koji investiraju u Crnu Goru između 250.000 I 450.000 steknu pravo da postanu crnogorski državljani.

BONUS VIDEO: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar