Foto: EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL

Evropska komisija (EK) najavila je u danas da će razviti nove smernice za učešće svojih predstavnika u predizbornim kampanjama u državama članicama, posle kritika koje je predsednica EK Ursula fon der Lajen dobila jer se prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

„EK će u smernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama“, rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič u pismu evropskom ombudsmanu Emili O`Rajli.

U julu 2020. godine, dan uoči parlamentarnih izbora, HDZ je objavio kratak video u kojem lideri Evropske narodne stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu fon der Lajen i potpredsednicu EK Dubravku Šuicu izgovaraju predizborni slogan na hrvatskom jeziku HDZ – „Sigurna Hrvatska“ .

Šefčovič u pismu navodi da Nemica Fon der Lajen nije znala da je reč o predizbornom video snimku i da je „upotreba resursa EK bila pogrešna“.

On, međutim, dodaje da se Fon der Lajen nije pojavila kao predsednica EK, već kao političarka iz EPP i da nije prekršila kodeks.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram