Turska Egipat plaza
Plaža u Egiptu i Turskoj Foto:EPA-EFE/KHALED ELFIQI&EPA-EFE/STR

Kako se bliži dolazak leta i početak letnje sezone sve je više država koje ublažavaju stroge mere i restrikcije koje su uveli kako bi se izborili sa pandemijom koronavirusa. Grčka je već otvorila granice za strane turiste, priznaju se sve vakcine, što je građane naše zemlje veoma obradovalo, pa su mnogi već krenuli da planiraju letovanje. Grčkoj su se danas pridružili Turska i Egipat, gde su takođe ublažene stroge mere.

PROČITAJTE JOŠ:

Egipat

Prihod od turizma u Egiptu je tokom 2020. godine pao za 70 odsto. Egipatske vlasti ne mogu da dozvole još jednu lošu godinu, zbog čega se ozbiljno pripremaju za predstojeću sezonu.

„Narednu sezonu dočekujemo sa optimizmom jer se od januara povećava broj turista za oko pola miliona mesečno“, rekao je u maju ministar turizma i antikviteta Kaled El-Enani. 

S obzirom na pad broja zaraženih i rastuće brojke kada je reč o vakcinaciji, Egipat je odlučio da od danas, 1. juna, ukine ograničenja koja su uvedena u maju kako bi se suzbilo širenje korone, a što je podrazumevalo rano zatvaranje prodavnica i restorana.

Od 6. maja do danas prodavnice, tržni centri i restorani bili su ograničeni na rad do 21 čas, prenosi Arab Vikli.

Foto:Shutterstock/Paulina Grunwald

Kao deo napora da spasi sektor turizma, Egipat je dovršio vakcinaciju radnika u svim hotelima u provincijama Južnoj Sinaja i Crvenog mora i planira da vakciniše sve stanovnike odmarališta Hurgada i Šarm el Šeik, saopšteno je u nedelju.

Zvaničnici i stručnjaci ističu da je broj infekcija veći nego što se prikazuje, ali da je stopa testiranja niska i da se isključuju rezultati privatnih testova. Početkom maja vlada je objavila da je vakcinisano milion ljudi, mada se veruje da je sada broj daleko veći.

Turska

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je najavio da će Turska započeti period normalizacije, ali uz socijalno distanciranje i higijenske mere predostrožnosti.

„Kafići i restorani moćiće da dočekaju posetioce poštujući pravila higijene i socijalnog distanciranja. Noćni policijski čas biće na snazi radnim danima od 22 sata do pet sati ujutru i od subote u 22 sata do ponedeljka u pet sati“, dodao je on.

Turska plaza
Plaža u Antaliji Turska Foto:EPA-EFE/STR

Potpuno zaključavanje biće i dalje na snazi nedeljom i to pravilo ostaje do daljeg, prenosi Dejli Sabah.

Turska je počela postepeno da popušta mere od 17. maja, nakon 17 dana zaključavanja, tokom kojih je oboren broj zaraženih u zemlji. Zvanični podaci pokazuju da je Turskoj do sada dato više od 29 miliona doza vakcina protiv korone.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare