Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Državni sekretar SAD Entoni Blinken označio je danas Egipat "pravim i efikasnim partnerom", koji je pomogao da se okonča rat u pojasu Gaze i koji pomaže da se izgradi nešto pozitivno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Blinken je to rekao u Kairu, posle skoro dvočasovnog sastanka sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem. Blinken je u Kairu u okviru posete Bliskom istoku u cilju konsolidacije prekida vatre u ratu između Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi.

El Sisi je prošle nedelje razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, pre nego što je u petak prošle nedelje proglašen prekid vatre u ratu koji je trajao 11 dana.

„Mislim da obojica verujemo da Palestinci i Izraelci zaslužuju jednako da žive bezbedno i da uživaju jednake mere slobode, mogućnosti i dostojanstva“, rekao je prvi diplomata SAD pre nego što je otputovao za Jordan.

On je prethodno bio u Izraelu gde je najavio da će SAD predvoditi napore da se obezbedi međunarodna podrška za ponovnu izgradnju ratom teško razorene Gaze, ali je obećao da neće dozvoliti da pomoć dospe u ruke Hamasa, koji ne priznaje pravo jevrejske države na postojanje.

Blinken je umesto toga pokušao da podrži rivala Hamasa, međunarodno priznatu Palestinsku upravu predsednika Mahmuda Abasa, vođe umerenijeg Fataha.

Egipat i Jordan su ključni saveznici SAD i sklopili su mirovne sporazume s Izraelom, te su često bili posrednici između te zemlje i Palestinaca.

Kairo održava veze s Hamasom, ali takođe drži pojas Gaze pod blokadom zajedno s Izraelom, u cilju da se spreči naoružavanje te islamske ekstremističke organizacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar