Foto: EPA-EFE/HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Drugi pacijent kod koga je potvrđena ebola preminuo je u Demokratskoj Republici Kongo, nekoliko dana nakon što se tamo ponovo pojavila ova smrtonosna bolest, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Genetsko testiranje je pokazalo da je infekcija potvrđena prošle nedelje, novi slučaj prenosa sa zaražene životinje, a da nije povezana sa poslednjom epidemijom čiji je završetak proglašen u decembru, saopštila je SZO u ponedeljak na Tviteru.

Druga osoba koja je umrla bila je u porodičnom srodstvu s prvim preminulim pacijentom, rekao je za Rojters portparol SZO.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se navodi, prvi pacijent je počeo da pokazuje simptome 5. aprila, ali nije tražio pomoć lekara duže od nedelju dana.

On je 21. aprila primljen u centar za lečenje ebole u Mbandaki, glavnom gradu provincije Ekvator u Kongu, a kasnije tog dana je umro, prenosi britanska agencija.

Kongo je imao ranije 13 epidemija ebole, uključujući onu 2018-2020., na istoku zemlje, u kojoj je umrlo skoro 2.300 ljudi, što je drugi najveći broj zabeleženih slučajeva u istoriji ove bolesti, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Najsmrtonosniji virusi 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar