Boris Džonsron sa suprugom Keri
Boris Džonsron sa suprugom Keri Foto: EPA-EFE/Sean Gallup

Odlazeći britanski premijer sa suprugom Keri provodi medeni mesec u Sloveniji, a detalji njihovog raskošnog odmora šokirali su britansku javnost koja se suočava sa rastućom stopom inflacije.

Džonson i njegova supruga Keri proveli su posle venčanja mini medeni mesec u eko-hotelu u zabačenim planinama Slovenije koji obećava umirujuću „ravnotežu energija“ i gde gosti večeraju pršutu od medveda.

Oni su odseli u Vili Planinka koja se nalazi na 30 minuta udaljenosti od Ljubljane. Hotel sa pet zvezdica u kom se cene kreću i do 640 evra za noć nudi svojim gostima veganske toaletne potrepštine i vodu sa „najvećim sadržajem magnezijuma u Sloveniji“.

Nijedna od 23 sobe nema televizor, a WiFi je dostupan samo u predvorju, dok se u sobama postavlja samo ako to gosti zatraže.

Posle odlaska Džonsona, vlasnica hotela Katja Batajelj i njena ćerka Lana izjavile su za Telegraf da je on bio jedan od najprijatnijih gostiju.

„Bio je oduševljen hranom i pićem. Da su svi gosti kao on, bili bismo srećni“, isrpičala je vlasnica hotela.

Prema njenim rečima, bračni par Džonson voli da planinari, a kupali su se i u lokalnom jezeru i posetili pećine. Na medeni mesec nisu poveli dvoje dece – Vilfreda koji ima dve godine i sedmogodišnju Romi.

Pored banje sa finskom i infracrvenom saunom unutar Vile Planinke, postoji i nekoliko drugih aktivnosti u okolnim planinama, uključujući izlete biciklom i „romantično večernje pešačenje“.

Restoran vile se za svoje proizvode oslanja na lokalne divlje životinje, a „medveđi obrazi“ i „medveđi pršut“ su navedeni na degustacionom meniju, koji se sastoji od čak sedam jela po ceni od 78 evra (66 funti).

Britanci besni

Kada su detalji o Džonsonovom odmoru dospeli u javnost, Britanci su reagovali prilično burno. Naime, dok sada već bivši premijer provodi noći u luksuznom hotelu u Sloveniji za 640 evra, stopa inflacije u Britaniji dostiže istorijski maksimum.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji dostigla je najviši nivo u poslednjih 40 godina, pošto je ruska invazija na Ukrajinu podstakla dalje povećanje cena hrane i goriva.

Inflacija je u prethodnih 12 meseci iznosila 9,0 odsto, što je najveće godišnje povećanje maloprodajnih cena u Velikoj Britaniji od 1982. godine, saopštio je danas državni zavod za statistiku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Skok inflacije će povećati pritisak na vladu da ublaži krizu za koju ekonomisti predviđaju da će dovesti do najvećeg pada životnog standarda od 1950-ih.

Milioni domaćinstava širom Velike Britanije pogođeni su prošlomesečnim rastom troškova za gas i struju od 54 odsto.

Vlada bi mogla da smanji porez na dohodak i razrađuje planove za povećanje subvencija za osobe sa niskim primanjima. Vlada razmatra i povećanje poreza za energetske kompanije koje profitiraju od visokih cena nafte i gasa.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare