Boris Džonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto: TANJUG/Geoff Pugh/pool photo via AP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poručio je u danu kada ta zemlja beleži više od 200.000 slučajeva infekcije koronavirusom, da je sada vreme za najveći oprez i da duboko greši svako ko misli da je bitka sa kovidom gotova. Džonson je rekao da se pridržava mera u okviru "Plana B" uvedenih u Engleskoj prošlog meseca, koje uključuju nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama, ali ne ograničavaju okupljanja ili zatvaranje preduzeća.

Džonson je na konferenciji za novinare priznao da će se bolnice suočiti sa povećanim prijemima pacijenata zbog omikron soja koronavirusa, zbog čega je nacionalna zdravstvena služba prešla na „ratni raspored“.

DŽonson se opire nametanju strogih mera zatvaranja u Engleskoj, smatrajući da bi davanje treće doze vakcine i oprez stanovništva bili dovoljni da obuzdaju najnoviji talas koronavirusa, preneo je Rojters.

DŽonson je rekao da se pridržava mera u okviru „Plana B“ uvedenih u Engleskoj prošlog meseca, koje uključuju nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama, ali ne ograničavaju okupljanja ili zatvaranje preduzeća.

„Zajedno sa merama “Plana B“ koje smo uveli pre Božića, imamo priliku da prebrodimo ovaj talas omikrona bez ponovnog zatvaranja naše zemlje. Možemo da zadržimo naše škole i naša preduzeća otvorenim i možemo da pronađemo način da živimo sa ovim virusom“, rekao je DŽonson.

U protekla 24 sata registrovano je 218.724 slučaja koronavirusa i 48 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom. U taj broj su, međutim, ušli podaci za Severnu Irsku iz prethodna četiri dana, kao i podaci za Vels iz prethodna dva dana.

To je prvi put da je Ujedinjeno Kraljevstvo registrovalo više od 200.000 slučajeva u jednom danu, a dosadašnji rekord je zabeležen 31. decembra, kada je potvrđeno 188.508 novih slučajeva, navodi Skaj njuz.

Britanski mediji prenose da je u protekla 24 sata 141.825 osoba primilo treću dozu vakcine, a buster je do sada dobilo 34.363.986 osoba, što je 50 odsto starijih od 12 godina.

Još 19.158 osoba primilo je prvu dozu vakcine, ukupno 51.820.652 osoba, dok je 29.295 njih revakcinisano, čime je potpuno imunizuvano 47.482.789 ljudi.

Najnoviji podaci pokazuju da je 3. januara na bolničkom lečenju bilo 14.210 pacijenata, od kojih 777 na respiratoru.

BONUS VIDEO: Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar