Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski premijer Boris Džonson istakao je danas za grčke novine "Ta nea" da je njegova zemlja legitimni vlasnik antičkih skulptura iz Partenona, odbacujući tako neprestane zahteve Grčke za povratak 2.500 godina starog kulturnog blaga. Grčka vlada premijera Kirijakos Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije.

Džonson je ponovio da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura.

Rojters prenosi da je od osamostaljenja 1832. godine, Grčka više puta pozivala na repatrijaciju blaga, u Britaniji poznatog kao „Eldžinov mermer“, koje je britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. veka pre nove ere, rekavši da ih je Eldžin stekao zakonskim ugovorom sa Osmanskim carstvom i da su deo svačijeg zajedničkog nasleđa.

Rojters prenosi da je iza tih tvrdnji stao danas i britanski premijer koji je grčkim novinama potvrdio da je lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona u skladu sa zakonima koji su bili na snazi u to vreme.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Grčka traži povratak friza od 1983. godine, kada je kampanju otpočela glumica, zatim ministarka kulture Melina Merkuri.

Grčka vlada premijera Kirijakos Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije, navodi agencija.

Partenon, hram zaštitnice grada Atine, nastao između 447. i 432. pre Nove ere, jedan je od najviših arhitektonskih simbola zapadne civilizacije i spomenik na koji su Grci veoma ponosni.

Iako su hrišćani svojevremeno demolirali dostupne skulpture na Akropolju, a drevni hramovi potom služili kao izvor građevinskog materijala, friz Partenona je bio gotovo netaknut do 1687. godine kada ga je, tokom opsade, pogodio mletački top.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)