Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Britanski premijer Boris Džonson obratio se danas u Minhenskoj konferenciji. On je istakao da će Rusija propasti ako napadne Ukrajinu koristeći grubu silu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dajući mračnu viziju posledica invazije – uključujući gubitak hiljade života i dugotrajan sukob – rekao je da ako ruski predsednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu „ta invazija imati odjek širom sveta“.

„Ako dijalog ne uspe i Rusija odluči da upotrebi nasilje protiv nevinog i mirnog stanovnštiva u Ukrajini, i da zanemari norme civilizovanog ponašanja među državama i da zanemari povelju UN-a, onda bi mi na ovoj konfernciji trebalo da budemo u neodumici da li je u našem kolektivnom interesu da Rusija na kraju propadne“, rekao je on.

Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Džonson je upozorio da će, ako Putin krene u invaziju „rat biti praćen dugim i užasnim periodom odmazde, osvete i pobune“, dodajući: „Ruski roditelji bi oplakivali gubitak maldih ruskih vojnika, koji su na svoj način nevini, kao i oni Ukrajinci koji sada iščekuju napad“, prenosi Gardijan.

„Posle generacije slobode u Ukrajini, sada gledamo generaciju krvoprolića i bede. Verujem da Rusija ne bi imala šta da dobije od ove katastrofalne situacije, a ima sve da izgubi“, dodao je Džonson.

Džonson je obećao da, ako Rusija izvšri invaziju, da više neće moći da prikuplja finansije na londonskim tržištima kapitala.

„Još uvek postoji šansa da se izbegne nepotrebno krvoproliće, ali će za to biti potreban ogroman stepen zapadne solidarnosti, veći nego ikada u novijoj istoriji“, ocenio je Džonson u pisanoj izjavi medijima, prenosi Rojters.

Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Džonson se oglasio i na društvenim mrežama.

„Pozvaću na jedinstvo pred potencijalnom ruskom agresijom na Ukrajinu. To jedinstvo je od vitalnog značaja ako želimo da sprečimo ono što mislim da bi bio apsolutno katastrofalan čin agresije Vladimira Putina“, poručio je Džonson preko društvenih mreža.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare