Foto:Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara

Kompanija "Džonson i Džonson" saopštila je u utorak da odlaže isporuku svoje vakcine protiv koronavirusa u Evropu nakon što su američka Agencija za hranu i lekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ranije preporučili pauzu u njenoj primeni zato što je kod nekih vakcinisanih došlo do retkog poremećaja. Naime, kod šest žena, između 18 i 48 godina, dve nedelje nakon vakcinacije pojavio se krvni ugrušak. Jedna žena je, kako piše "Njujork tajms", umrla, a jedna je hospitalizovana u teškom stanju.

Kompanija Džonson i Džonson saopštila je u utorak da odgađa isporuku svoje vakcine protiv koronavirusa u Evropu nakon što su američka Agencija za hranu i lekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ranije preporučili pauzu u njenoj primeni.

Tom preporukom je predložena i privremena suspenzija vakcinacije u SAD-u, a sve kako bi se istražili izveštaji o potencijalno opasnim krvnim ugrušcima.

U zajedničkoj izjavi, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Uprava za hranu i lekove saopštili su da istražuju ugruške kod šest žena koji su se dogodili u danima nakon vakcinisanja.

Sve osobe s ugrušcima su žene između 18 i 48 godina. Ugrušci su im se pojavili dve nedelje nakon vakcinacije. Jedna žena je, kako piše Njujork Tajms, umrla a jedna je hospitalizirana u teškom stanju.

„Razmatrali smo ove slučajeve s evropskim zdravstvenim vlastima i u SAD-u, a u a u međuvremenu ćemo odgoditi uvođenje svoje vakcine u Evropi. Bezbednost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet“, naveli su iz kompanije.

Podsetili su i to da je u SAD-u već primenjeno više od 6,8 ​​miliona doza njihove vakcine protiv koronavirusa od kada je odobrena krajem februara.

Isporuka vakcina obustavljena je dok se ne istraži redak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka u roku od dve sedmice nakon vakcinacije.

I Evropska agencija za lekove (EMA) sa sedištem u Amsterdamu, izjavila je da će takođe istražiti navedene slučajeva krvnih ugrušaka i nakon toga odlučiti hoće li regulatorne mere biti potrebne.

Evropska unija je naručila 200 miliona doza Džonson i Džonson jednokratne vakcine za isporuku ove godine.

Velika Britanija je takođe naručila 30 miliona doza ove vakcine iako britanski regulatori još nisu odobrili njenu upotrebu u ovoj državi, piše ABC News.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar