Foto: Printcreen/YouTube/LastWeekTonight

U poslednjoj emisiji "The Last Week Tonight" – koju sada vodi iz izolacije – poznati komičar i politički komentator Džon Oliver osvrnuo se na ekstremno desničarsku mrežu One Amerika News (OAN) koju je Tramp od potpuno marginalnog pamfleta vaspostavio u redovnog gosta svojih brifinga za medije u Beloj kući.

Kada čujete kakva mu pitanju postavljaju, počinjete da shvatate zašto ih Tramp zove“, objasnio je Oliver.

Tramp, ukratko, obožava OAN; toliko da ih je nekoliko puta stavio ispred svog voljenog Foks njuza. OAN je čedo Roberta Heringa, konzervativnog milionera iz Kalifornije, a ova televizijska mreža je praktično po osnivanju postala stecište „ekstremnog konzervativizma“. Voditelji OAN, poput Grejema Ledžera, pokret Black Lives Matter nazivaju „kriminalnom organizacijom“, transrodnost „mentalnim problemom“, a tvrde i da bi muslimanima trebalo zabraniti ulazak u zemlju.

Ledžer svaku emisiju počinje opaskom da su „vrata redakcije zaključana i policija za političku korektnost ne može da uđe“.

Oči posebno bode Šanel Rion koja za OAN izveštava iz Bele kuće, a koja voli da pohvali predsednika što mu raste podrška sve i kad za to nije ni vreme ni mesto. Kao, na primer, sada kada hiljade Amerikanaca umire.

Rion, takođe, kao lavica brani predsednikovo pravo da uporno Covid-19 naziva „kineskim virusom“, što je u skladu sa maksimom koja krasi njen sajt Welcome to Wordeby‘s: „Ako ne gajimo i ne negujemo naše CARSTVO REČI, ne gajimo i ne negujemo ni naše CARSTVO MISLI.“

Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Teško je opisati ovakvu rečenicu“, rekao je Oliver. „Sreća pa Wordeby‘s ima u pojmovniku reč koja označava ‘prazan jezik koji služi samopromociji‘ i to bi bio jedini tačan opis.“

Problem OAN nisu čak ni samo ekstremno desno orijentisana TV lica i teme, nastavlja Oliver; ova televizijska mreža takođe promoviše teorije zavere. Prošle godine su čak putovali sa Trampovim vrlo bliskim saradnikom Rudijem Đulijanijem u Ukrajinu kako bi snimili seriju o njegovim „istragama“ u Istočnoj Evropi, a Rion je nedavno priredila specijal u kojem je predstavila teoriju da je koronavirus razvijen kao biološko oružje u laboratoriji u Severnoj Karolini.

Poenta je da je OAN u stvari još besramniji i beskrupulozniji Foks njuz“, rekao je Oliver. Željni su predsednikove pažnje, a to objašnjava šta OAN i predsednik vide jedni u drugima.

Bilo bi lako otpisati OAN kao slabo gledanu „graničnu samoparodiju“, dodao je Oliver, ali je problem što „ako sada išta shvatamo, to je da toksične stvari koje su na početku male mogu brzo da postanu velike i da je opasno ignorisati ih“.

Ta teza je naročito važna ako se predsednik bavi televizijom OAN umesto koronavirusom. Prošle nedelje je retvitovao snimak voditeljke OAN Liz Viler od prošlog avgusta (!) u kojem ona promoviše svoju novu knjigu („Lajkujete nečiju objavu staru sedam meseci? To je najjezivija stvar na svetu“, rekao je Oliver). Šanel Rion je, sa druge strane, bila lično pozvana da i dalje prisustvuje brifinzima uprkos zabrani koju ima zbog protokola o socijalnom distanciranju.

I to je problem, ističe Oliver; inače je u redu smejati se toj parodiji esktremno desničarskih vesti, ali sada nije vreme za šalu.

Uvrnuta kombinacija ekstremno desničarskih teza OAN i njihovo zatucano izveštavanje je u ovom trenutku neverovatno opasno“, rekao je Oliver i dodao da je Grejem Ledžer eksplicitno pozvao ljude da krše preporuke vlade o socijalnoj distanci.

Poenta je u tome da bi informacije kakve OAN širi sada mogle da ubiju ljude.

A nažalost, njihove poruke aktivno širi i Bela kuća, i zato je važnije nego ikada da se čuvate OAN s***a i pobrinete se da niko koga znate ne nasedne na njih.“