Šefik Džaferović
Šefik Džaferović Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocenio je danas da postoji "određena opasnost" od prelivanja rata u Ukrajini na Balkan, a da su za sprečavanje takvog scenarija odgovorni NATO i Evropska unija.

U intervjuu za Tursku radio-televiziju Džaferović je objasnio da „iako se Rusija ne dodiruje sa Zapadnim Balkanom, određena opasnost postoji“ i naveo da je da član Predsedništva BiH Milorad Dodik samo šest dana posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otpočeo napad na ustavni poredak zemlje.

„Dodik želi da nas vrati u 1995. godinu, kada su se svi u Bosni i Hercegovini gledali preko nišana. To je opasno i to se mora zaustaviti. Odgovornost za to imaju pre svega NATO i Evropska unija“, rekao je Džaferović, prenosi sarajevski portal kilix.ba.

PROČITAJTE JOŠ

Džaferović je naveo da je jedino Dodik pokušao da opsturira priduživanje BiH osudi ruske agresije u Ujedinjenim nacijama, te da je „ljude u Kijevu, koji se bore za goli život, nazvao naoružanim bandama“, a istovremeno „više puta iskazao razumevanje za postupke Rusije“.

Džaferović je istakao da su proruske demonstracije u Srbiji podržane u Republici Srpskoj (RS) zato što je njihovo javno mnjenje „pod snažnim uticajem Rusije“.

„Vlasti su raspoložene proruski, blagonaklono se gleda na proruske militantne organizacije i, na koncu, sama vlast u Srbiji i entitetu RS ne osuđuje agresiju, kao što to svi ostali čine. Ruski potezi u Ukrajini oživljavaju snove o velikoj Srbiji. Mnogi u Rusiji vide snagu koja bi ih podržala da podele BiH i pripoje deo njene teritorije Srbiji. Zato smo čuli poruke iz NATO da je BiH pod rizikom. Zato nam treba podrška NATO“, rekao je Džaferović, koji sa Dodikom učestvuje na Diplomatskom forumu u Antaliji.

BONUS VIDEO: Dačić o protivljenju EU da Dodik prisustvuje obeležavanju Danu državnosti Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar