mjanmar
Foto:Tanjug/AP Photo

Veliki broj ljudi i danas na ulicama Mjanmara protestuje protiv vojnog puča kojim je zbačena civilna vlada.

Pročitajte još:

Kako prenosi AP, demonstracije su danas održane u svim većim gradovima u Mjanmaru nakon što je vojska izdala novu naredbu kojima ukida još gradjanskih prava.

Naredba je usvojena sinoć, a danas je objavljena u svim lokalnim medijima. Njom se suspenduje Zakon o bezbednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da vrši pretres i hapsi bez sudskog naloga. Bez naloga mogu i da presreću korespodenciju Burmanaca, kao i da uhapšene bez odluke suda zadrže u pritvoru duže od 24 sata.

U Jangonu demonstranti su se okupili ispred kineske i američke ambasade, kritikujući Peking da podržava vojsku i pozdravljajući američke sankcije protiv vojske.

Foto:EPA-EFE/MAUNG LONLAN

Uprkos zabrani okupljanja za više od pet ljudi, već dve nedelje na protestima se okuplja više stotina hiljada ljudi.

Bunt se prelio i u sajber prostor, pa je danas hakovan vladin sajt Mjanmar Didžital Njuz. Sav sadržaj na sajtu zamenjen je porukama protiv vojske i puča.

Državni službenici učestvuju u demonstracijama, a neki od njih su i u štrajku.

Vojska je svrgla  Aung San Su Ći i njenu vladu, sprečila poslanike izabrane na nedavnim izborima da održe sednicu novog saziva parlamenta. Aung San Su Ći i drugi visoki članovi njene vlade i partije su u pritvoru.

Foto:EPA-EFE/LYNN BO BO

Vojna hunta predvodjena generalom Min Aung Hlaingom navela je da je bila primorana da deluje na taj način zato što vlada Aung San Su Ći nije na odgovarajući način ispitala navode o prevari na izborima prošle godine. Na tim izborima njena Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo je pobedila. Izborna komisija navodi da nema dokaza da potkrepe tvrdnje vojske o prevari.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar