Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici utvrđuje da li su organizatori navodnog patriotskog skupa u Podgorici počinili neko krivično delo, a do sinoć nije bilo podataka da li je neko priveden zbog toga.

„Državni tužilac će preduzeti sve mere i radnje kako bi se utvrdilo postojanje elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama bilo kog lica“, saopštila je „Vijestima“ tužiteljka i portparolka ODT-a Milica Mandić.

To tužilaštvo ranije je, u više navrata, pokrenulo postupke protiv građana i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske zbog ugrožavanja javnog zdravlja i nepostupanja po zdravstvenim propisima.

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici u nedelju uveče okupilo se više hiljada građana pod sloganom „Ne damo državu“.

Organizatori sebe nazivaju crnogorskim patriotama, a policija ni na koji način nije ometala skup koji je indirektno podržao i premijer Duško Marković.

On je pred početak skupa na zvaničnom tviter nalogu objavio fotografiju crnogorske zastave uz opis „Da je večna!“.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ukazuje na dvostruke aršine u postupanju policije u situacijama koje nose visok epidemiološki rizik:
„To potvrđuje da se političke odluke ne donose samo na sednicama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), već i na adresama koje su zadužene da, bez izuzetaka, sankcionišu svako kršenje zakona. Bojim se da ne postoji drugačije objašnjenje za dijametralno suprotno ponašanje UP prilikom postupanja u situacijama koje nose visok epidemiološki rizik“, kazao je Milovac „Vijestima“.

On je dodao da je takvo ponašanje institucija, uključujući NKT poslednjih meseci, dovelo do ogromnog pada poverenja u institucije, te opravdanost mera koje propisuju.
„Kada na jednom visoko-rizičnom skupu, kao što je to bio onaj u Podgorici, vidite vodeće članove NKT-a, građani se s pravom osećaju prevareni i teško im je da poveruju da su zakoni u Crnoj Gori jednaki za sve“, rekao je Milovac i dodao da UP zarad političkih interesa, svesno ugrožava zdravlje građana i to u momentu kada Crna Gora ponovo beleži nagli rast zaraženih.

„Iako je trenutno na snazi zabrana javnog okupljana za više od 100 građana na istom mestu, policija je obezbeđivala, a ne sankcionisala organizatore skupa na kome se prema njihovoj proceni našlo više desetina hiljada građana“, rekao je Milovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare