Foto: Granična policija BiH

Kako Klix.ba ekskluzivno saznaje dvojica državljana Ruske Federacije danas su stigli u Bosnu i Hercegovinu i odmah zatražila azil. Oni su prvi Rusi koji su stigli u tu zemlju nakon Putinove naredbe o mobilizaciji rezervnog sastava.

Rus su, bežeći od mobilizacije koju je juče naredio predsednik Vladimir Putin, u Rusiji ukrcali na avion za Istanbul, a zatim su svoj put nastavili prema Sarajevu.

Po dolasku u glavni grad BiH odmah su se javili nadležnim službama i zatražili azil.

Prema svemu sudeći, ruski državljani su BiH prepoznali kao sigurno utočište od onoga što se dešava u Rusiji i agresije koju njihova zemlja vrši u Ukrajini.

Biće interesantno videti, piše Klix.ba kako će reagovati režim u bh. entitetu Republika Srpska na čelu sa Dodikovim SNSD-om u vezi sa državljanima Rusije koji se ne slažu s politikom predsednika Vladimira Putina, a stigli su u BiH.

Treba podsetiti da su hiljade mladih Rusa, muškaraca, juče dobili pozive za mobilizaciju, a da su mnogi od njih odlučili da odu iz zemlje i tako ustanu protiv Putinove politike. Brojni letovi su rasprodani, a cene karata se na crnom tržištu kreću i do 10 hiljada evra.

U Rusiji je na snazi zakon po kojem svako ko odbije mobilizaciju biće kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina. Putinova naredba o mobilizaciji, kako je najavljeno, obuhvatiće oko 300.000 osoba.

***

BONUS VIDEO: Rusi na Surčinu beže od Putina i mobilizacije


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar