Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Na Krimskom mostu je rano jutros prijavljen „vanredni incident“, koji je zaustavio saobraćaj na jedinoj vezi između anektiranog ukrajinskog poluostrva i Rusije. Kako su objavili tamošnji zvaničnici, bračni par je poginuo na mostu, dok je njihova ćerka povređena. Prema informacijama koje prenosi CNN, most je napadnut dva puta oko tri ujutru, a upravo ovaj most predstavlja ključnu infrastrukturu za ruske vlasti na Krimu.

Sergej Aksenov, šef Krima kojeg je imenovala Rusija, nije precizirao prirodu incidenta, ali je više Telegram kanala izvestilo o udarima na mostu.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske jugozapadne Belgorodske oblasti, rekao je da je par koji je putovao automobilom poginuo, a njihova ćerka je povređena u incidentu. Rusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je most pretrpeo oštećenja na rasponima i da ga zvaničnici pregledaju.

Navodno su dva udara izvršena na most oko 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, oštetivši deo konstrukcije, navodi Telegram kanal Siva zona. Eksplozije su se čule oko 3:04 i 3:20 po lokalnom vremenu, objavili su na Telegramu Siva zona. Na snimcima koje su Baza, Siva zona i drugi kanali objavili na Telegramu se vidi da se deo mosta srušio i da je oštećeno vozilo.

Zvaničnici Moskve optužili su Kijev za napad na most, dok iz Ukrajine nisu pominjali umešanost u napad.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Uništenje dela Krimskog mosta moglo bi da stvori logističke poteškoće za ruske snage, rekao je portparol ukrajinske odbrambene obaveštajne službe.

Portparol Andrij Jusov rekao je ukrajinskom javnom servisu Suspilne da Rusija koristi most „kao glavno logističko čvorište za kretanje snaga i resursa duboko u teritoriju Ukrajine“, a „svaki logistički problemi predstavljaju dodatne komplikacije za okupatore, što stvara potencijalne prednosti za ukrajinske odbrambene snage“.

Krim most Foto:Tanjug/Ostorozhno Novosti via AP

Napadi na most

Krimski most je teško oštećen 8. oktobra prošle godine kada je eksplodirala cisterna sa gorivom i uništila veliki deo puta. Ranije ovog meseca, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar dala je, kako se činilo, najjasnije priznanje do sada da su ukrajinske snage odgovorne za oktobarski napad.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pre 273 dana (mi) smo pokrenuli prvi udar na Krimski most kako bismo poremetili rusku logistiku“, objavila je Malijar na Telegramu 9. jula, navodeći ukrajinska dostignuća od početka ruske invazije.

Ova struktura od skoro 20 kilometara, poznata i kao Kerčki most, najduža je u Evropi i nosi i drumski i železnički saobraćaj. Takođe služi kao vitalni logistički čvor za vojsku Moskve u ratu protiv Ukrajine. Most ima ogroman strateški i simbolički značaj za Rusiju, koja je izgradila strukturu po ceni od oko 3,7 milijardi dolara nakon što je Moskva nelegalno anektirala Krim 2014.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare