Foto: EPA/EFE, Profimedia

Sergej Tihanovski, beloruski bloger i opozicioni aktivista kriv je za „organizovanje nemira i izazivanje mržnje“, presudio je u utorak sud u Minsku iza zatvorenih vrata. Na zatvorske kazne u trajanju od 14 do 16 godina osuđena su još petorica opozicionara. Ovim presudama režim Aleksandra Lukašenka produžio je dugačku listu utamničenih političkih protivnika. Pored hašenje, metod kojim režim pribegava su i proterivanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Tihanovski, koji je prethodnih 18 meseci proveo u pritvoru, tokom kampanje za predsednika Belorusije 2020. godine na svom jutjub kanalu objavio je niz intervjua sa opozicionim političarima. Na nagovor svojih pristalica, odlučio je da se i sam kandiduje, međutim nije dobio priliku za to jer je Centralna izborna komisija u Minsku odbila da prihvati njegove dokumente. Uhapšen je dva dana kasnije i od tada je u zatvoru.

Umesto Sergeja, kandidovala se njegova supruga Svetlana Tihanovska, do tog trenutka učiteljica iz Minska. Prvobitno, trebalo je da samo da ubedi građane da bojkotuju izbore, ali je postala najozbiljni protivkandidat Lukašenku i najpoznatije lice protesta koji su usledili nakon izbora. Tihanovska je morala da napusti zemlju i zatraži azil u Litvaniji. Vlasti u Minsku raspisale su poternicu za njom zbog „organizovanja pobune“.

Svetlana Tihanovska Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Viktor Babariko

Viktor Babariko, bivši beloruski predsednički kandidat, osuđen je u julu ove godine na 14 godina zatvora bez prava žalbe. Čovek koji je stao na crtu Lukašenku na predsedničkim izborima 2020. godine optužen je za pranje novca i „izvlačenje“ 430 miliona dolara na račune u Letoniji. Proglašen je krivim za primanje mita i pranje novca, a sud je odlučio i da mora da plati novčanu kaznu u iznosu od 57.000 američkih dolara.

Marija Kolesnikova

Dva meseca kasnije, Marija Kolesnikova, opozicionarka i koordinator Babarikove kampanje, osuđena je na 11 godina zatvora. Proglašena je krivom za kovanje zavere za preuzimanje vlasti, a kaznu je nazvala „apsurdnom“ jer smatra da nije kriva.

U septembru 2020. godine beloruske vlasti pokušale su da je nateraju u izgnanstvo, ali je ona pocepala svoj pasoš na granici sa Ukrajinom nakon čega je završila u zatvoru u Minsku gde se i sada nalazi.

Marija Kolesnikova Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Roman Protaševič

Roman Protaševič, mladi novinar i bloger, uhapšen je u maju na aerodromu u Minsku nakon što je avion „Rajanera“ u kojem je bio prisiljen da sleteti zbog, kako se ispostavilo, lažne dojave o bombi. Avion je prizemljen po Lukašenkovom naređenju, što je izazvalo brojne međunarodne kritike i nove sankcije Minsku.

Protaševič je osnovač nezavisnog telegram kanala Neksta za koji je Lukašenko rekao da je odigrao „ključnu ulogu u organizovanju masovnih uličnih protesta“ 2020. godine. Trenutno se nalazi u kućnom pritivoru.

Sofija Sapega, Sofia Sapega
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Sergej Sacuk

Sergej Sacuk, glavni urednik onlajn medija „Yezhednevnik“, uhapšen je u decembru 2021. godine pod optužbama za mito. Sacukov medij je redovno izveštavao o protestima 2020. godine. On negira optužbe koje mu se stavljaju na teret, a ukoliko bude proglašen krivim preti mu deset godina zatvora.

Sumnjiva smrt opozicionog aktiviste

Vitalij Šišov
Foto: Instagram/vvshishov

Opozicioni aktivista Vitalij Šišov pronađen je obešen u Kijevu u avgustu ove godine. Njegovo telo pronađeno je u parku, nedaleko od mesta gde je stanovao. Njuegov kolega Juri Ščučko izjavio je da je policija rekla da je Šišov imao tragove na licu, što ukazuje na to da je pretučen, te je sugerisao da bi za to mogli biti odgovorni Lukašenkovi bezbednosni službenici za koje se zna da deluju u Ukrajini. Vitalij je bio čelnik Beloruskog doma u Ukrajini, nevladine organizacije koja pomaže njegovim sunarodnicima koji su izbegli iz države zbog represije koja vlada u njoj.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar