Milo Đukanović Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da bi pad aktuelne Vlade mogao da uspori put zemlje ka Evropskoj uniji, ali je rekao i da se ne može tolerisati njen rad kojim zanemaruje nacionalne interese države.

Đuknović je poručio da bi do rešenja moglo da se dođe razgovorom s drugim parlamentarnim strankama, prenosi CDM.

„Kada je prethodna vlada izgubila poverenje u parlamentu bilo mi je prihvatljivo da kao najveća parlamentarna stranka podržimo tu manjinsku vladu uz dogovor da se posveti deblokadi pregovaračkog procesa sa EU kao aposlutnom prioritetu“, rekao je Ðukanović i dodao da je  vlada tako i radila u protekla dva i po meseca.

Dodao je da se Vlada zatim „iznenada opredelila da joj prioritet postane potpisivanje ugovora sa SPC“, iako je evropska agenda imala potencijal širenja fronta građanske i proevropske politike.

„S druge strane je ideja koja seže u potpuno kontroverzna pitanja naše istorije i dodatno produbljuje razlike na crnogorskoj političkoj i društvenoj sceni”, naglasio je Ðukanović.

On je istakao da je premijeru i članovima Vlade ukazano da je to loš zaokret i da će pojačati sumnje dela crnogorske javnosti u ispravnost vladine politike, te da su određena rešenja u tom ugovoru u suprotnosti sa istorijskim činjenicima, kao i sa vitalnim državnim interesima.

„To su razlozi koji su nas opredelili da kao ubedljivo najjača parlamentarna partija uskratimo podršku toj vladi“, naglasio je Ðukanović i dodao da će se videti na koji način će konretno biti procesuirama ova inicijativa u parlamentu.

„Pored toga pokušaćemo da u dijalogu s drugim parlamentarnim partijama izgradimo potrebni konsenzus u realizaciji obaveza iz evropske agende”, poručio je predsednik Crne Gore.

BONUS VIDEO: Dritan Abazović i Porfirije


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar