Ukrajinske snage i dalje pokušavaju da ponovo zauzmu Bahmut na istoku zemlje, uz pomoć elitnih snajperista koji noću vrebaju ruske vojnike i uklanjaju ih jednog po jednog.

Novinarska ekipa BBC dobila je priliku da se sretne se sa snajperskom jedinicom koja sprovodi noćne operacije u blizini razrušenog grada i prati ih u jednoj akciji. Elitna jedinica ukrajinske vojske smeštena je na rubu okupiranog grada, u dometu ruske artiljerije. Kad je pre šest meseci jedinica počela da teroriše okupatore, prozvali su je Duhovi Bahmuta. Radi se o 20-ak vojnika koji love visokovredne mete, prenosi Jutarnji list.

Na pitanje BBC-jevih novinara koliko je Rusa njegov tim eliminirao, zapovednik Duhova spremno odgovara – 524.

“Od toga je 76 mojih. Svaki hitac je elektronski zabeležen”, kaže.

Ne pamte svi snajperisti koliko su okupatora uklonili. Strelac Kuzja kaže da se nema čime ponositi jer “ne ubijaju ljude, nego uništavaju neprijatelja”. Pre nego što je postao specijalista za gađanje snajperom, Kuzja je radio u fabrici. Kaže da nikad nije preterano voleo oružje, ali je osetio potrebu da uzme pušku u ruke kad je Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu.

“Svaka misija je opasna. Kad pogrešimo, neprijatelj može da nas pogodi. Naravno da se bojim, samo budala se ne bi bojala”, govori Kuzja dok proverava svoju snajpersku pušku Beret američke proizvodnje poslednji put pre odlaska u noćnu misiju.

Kako se spušta sumrak, vozač, dvočlani tim snajperista i novinarska ekipa, odlaze u blindirani Hamvi, te kreću do mesta gde će ostaviti vojnike da nastave dalje peške, što bliže prvoj crti bojnog polja. Nakon dvadesetak minuta vožnje putem, koja je delom još pod ruskom vatrom, vozilo se zaustavlja kod ruševne kuće. Dvočlani snajperski tim izlazi, a ostatak se vozilom brzo vraća u bazu. U bazi zapovednik nestrpljivo iščekuje vesti od ekipe na terenu. Sedam sati posle, vozač odlazi po snajperski tim. Pokušava da vozi po sećanju, izbegavajući da pali svetla, kako ne bi privukao pažnju. Na olakšanje cele jedinice, snajperisti su se vratili u bazu bez povreda. Tokom pola godine, nekoliko je članova tima povređeno, uključujući zapovednika. Ali, niko dosad nije ubijen.

“Svaki put može biti naš poslednji, ali činimo plemenito delo”, opisuje on njihove operacije. Zapovednik kaže da je lično odabrao svakog člana tima na osnovu njihove “humanosti i patriotizma”, a ne vojnog iskustva i veština. Tako su u timu iskusni snajperisti koji imaju nekoliko desetina ubistava i novajlije tek izašle s obuke u Velikoj Britaniji.

Ukrajinski snajperisti stacionirani oko Bahmuta svesni su da jedan mali tim poput njihovog neće dobiti rat. Verovatno neće uspeti ni da vrate Bahmut. No, uvereni su u to da njihove akcije imaju smisla.

“Mi vršimo psihološki učinak na neprijatelja, loveći jednog po jednog ruskog vojnika iz prikrajka, tako da ne mogu ni da nas vide, ni da nas čuju”, objašnjava Kuzja.

Oleksandr Kindratenko, portparol specijalnih snaga, u komentaru za ukrajinsku Pravdu nedavno je otkrio da snajperisti ubijaju Ruse u blizini Bahmuta na udaljenostima od čak 715 do 2.062 metra.

Kako prenosi Jutarnji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom proteklog vikenda posetio je specijalne snage u sektoru Bahmuta i zahvalio im što 520 dana od početka invazije nastavljaju da iskazuju svoje junaštvo i hrabrost.

“Vi ste ratnici nesalomive volje, izdržljivosti, inteligencije, hrabrosti i istrajnosti. Obavljate širok spektar borbenih misija u najopasnijim i najtežim uslovima. Iako nam ne možete otkriti detalje o svojim trenutnim operacijama, zadaci koje ste izvršili za dobrobit Ukrajine doista su herojski”, rekao je Zelenski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar