Zoran Milanovic, Mario Banozic i Gordan Duhacek
Foto:N1/Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia/Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svađa hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i ministra odbrane Marija Banožića oko penzionisanja Elvisa Burčula, zapovednika Počasno-zaštitne jedinice brigadira Hrvatske, pretvorila se u ozbiljnu političku dramu u komšiluku. Nakon nedelju dana javnih prepirki, uvreda i pretnji, Banožić je doneo odluku da predsedniku onemogući upotrebu vojske bez njegovog odobrenja. Gordan Duhaček, novinar portala Indeks, za Nova.rs je ocenio da je situacija smešna, ali da bi ministar mogao da izvuče deblji kraj.

Otvoreni rat predsednika i ministra počinje Milanovićevim zahtevom Banožiću da poništi odluku o penzionisanju zapovednika Burčula, što je on odbio. Novinar „Indeksa“ smatra da je ministar mogao „pametnije da odigra“ i da ne izaziva Milanovića.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Prema važećem zakonu, koji je donet dok je Milanović bio premijer i imao većinu u Saboru, o tome zapravo odlučuje ministar obrane. Zakonski gledano, stvari su jasne. Pretpostavljam da bi Banožiću bilo pametnije da ne izaziva Milanovića s obzirom na njegov dobro poznati škorpionski karakter“, kaže Duhaček za naš portal.

Cela situacija je poprilično smešna, ocenio je novinar, jer jedan ministar i predsednik države po pravilu treba da sarađuju, a ne da upućuju uvrede jedan drugom preko medija. Milanović je izjavio da Banožića treba smeniti, dok je ministar odbrane mišljenja da se može pokrenuti postupak opoziva predsednika. Pored toga, Banožić je nesmotreno rekao da je „Milanović psihijatrijski bolesnik“, dok vrhovni komandant Hrvatske tvrdi da je ministar odbrane „lažov“.

Zoran Milanović, Sanja Milanović, ostrvo Hvar, državna rezidencija Kovač, vila, odmor
Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Znamo šta kažu za pse koji laju“

„Milanovićeva retorika je jednostavno odvratna. On rafalno napada sve na hrvatskoj javnoj sceni koji mu se zamere. Banožić tu nije imao šanse, a nije se ni proslavio s onime što je pokušao, kao na primer patrijarhalnom i primitivnom retorikom. Ali, treba spomenuti da Milanović nije uvek pobednik u tim duelima u kojima tako uživa i koje većinom sam izaziva i potpaljuje“, ističe Duhaček za Nova.rs.

Isitče da ne očekuje dalju eskalaciju sukoba, ali napominje da „uvek postoji rizik da će država pretrpeti štetu kada je reč o reputaciji“.

„Milanović je uvek bio lajavac. Znamo šta kažu u poslovici za pse koji laju. Ne brine me da bi ovo moglo postati opasno. Može postati još veća blamaža za Hrvatsku, ali Hrvatska je članica NATO-a i mora ipak držati kakav-takav red“, smatra novinar Indeksa.

Mario Banožić i Zoran Milanović Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

„Ministar će možda morati da ode“

Kada je reč o pozivima na smenu i opoziv, Duhaček kaže da je moguće da će Banožić morati da napusti funkciju koju trenutno obavlja. Milanovićeva pozicija je, kako ističe, sigurna, ali tokom ovog sukoba je otkriven mnogo veći problem u administraciji Hrvatske.

„Moguće je da će morati da odu i ministar obrane Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Hranj. S jedne strane je cela ova situacija bura u čaši vode, a s druge je, zbog uključenih funkcija , ipak nešto što opravdano izaziva napetost i zabrinutost. Naravno da trenutno nema nikakve realne pretnje ratom, ali kako bi se Hrvatska u takvoj situaciji uopšte mogla postaviti ako predsednik i ministar obrane nisu u stanju da sarađuju? Sukob Milanovića i Banožića otkrio je problem u ustavnoj arhitekturi koji bi morao da bude rešen“, zaključuje Duhaček.

BONUS VIDEO Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram