BHRT, Državni televizijski servis Bosne i Hercegovine, televizija, zgrada
Foto: N1

Državni televizijski servis Bosne i Hercegovine je pred gašenjem jer su im računi blokirani već tri nedelje. Poslovodni odbor te TV kuće se obratio poslednjim pozivom za pomoć poručujući da će inače prestati s radom. U BHRT-u je zaposleno 870 radnika kojima je ugrožena egzistencija.

Poslovodni odbor uputio je poslednji poziv za pomoć domaćoj i međunarodnoj javnosti.

„Poslovodni odbor BHRT-a obaveštava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću nedelju čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje“, poručuju iz BHRT-a.

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantovani prihod od RTV takse. Takođe, Radio Televizija Republike Srpske koja prikuplja taksu u RS i teritoriji Brčko distrikta od 2017. godine ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50% naplaćenih sredstava. Prema tvrdnjama iz BHRT-a, taj dug sada iznosi preko 63 miliona KM (konvertibilnih maraka).

„Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obaveste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT za obavljanje svojih redovnih poslova ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rešenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a“, obavestili su iz poslodovnog odbora BHRT.

BONUS VIDEO: Ivana Momčilović-Odobašić o Linglong „radnom logoru“, muralima i tenzijama u BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar