Evropski bezbednjaci veruju da "ruski odred ubica" sistematski "čisti" Putinove kritičare u egzilu FOTO: EPA/DMITRY ASTAKHOV

Imran Aliev (44) čečenski bloger, poslednji je u nizu protivnika Putinovog režima, koji je pronađen mrtav.

Stručnjaci veruju da je ubistvo Alijeva, koji je pronađen prerezanog grkljana u sobi francuskog hotela, direktno povezano sa Putinovim „odredom ubica koji divlja po Evropi“.

Alijev je bio ne samo Putinov, nego i otvoreni kritičar Ramzana Kadirova, čečenskog lidera i Putinovog štićenika. Francuska policija veruje da je ubistvo politički motivisano.

Alijev je inače doputovao dan pre ubistva iz Belgije u Lil, sa neimenovanim muškarcem čečenskog porekla, koji je nestao nedugo nakon ubistva. Njega je policija identifikovala po putnim ispravama, koje su mogle biti i lažne. Policija nije htela ništa više da otkrije o njegovom identitetu i mogućoj lokaciji.

U Belgiji je Alijev bio pod policijskom zaštitom zbog pretnji iz ruskih i čečenskih krugova, Region na jugoistoku Rusije je pod kontrlom Kremlja, i proteklih decenija je prošao dva krvava rata za nezavisnost od Moskve. Međutim, sada ga kontroliše Kadirov, uz Putinov blagoslov, a poznato je da su i jedan i drugi vrlo brutalni prema svojim kritičarima i neprijateljima. Evropske bezbednosne službe su već godinama veoma zabirnute zbog niza ubistava kritičara i neprijatelja Kremlja i čečenskih disidenata širom EU i Velike Britanije.

Procenjuje se da je samo u Britaniji najmanje 15 ljudi smaknuto od strane „ruskog odreda smrti“, među njima i nevini prolaznici koji su se tu našli. Bojazni su pojačane posle slučaja Skripalj, kada je pokušano ubistvo Sergeja i Julije Skripalj uz pomoć nervnog otrova u Salzberiju, kao i posle ubistva u Berlinu usred bela dana čečenskog disidenta.

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov su imali motiva da ućutkaju Alijeva

Osumnjičeni u oba ova slučaja povezani su sa ruskim bezbednosnim službama, a isto je i sa državnim udarom u Crnoj Gori, kao i pokušajem ubistva bugarskog trgovca oružjem.

Lista Putinovih neprijatelja koji su ubijeni na svirepe načine je dugačka. Ovo su najpoznatiji:

Aleksandar Litvinjenko

Aleksandar Litvinjenko je polako umirao pod uticajem radioaktivnog polonijuma

Bivši špijun KGB preminuo je nakon što je popio šolju čaja u londonskom hotelu, u kojoj je bio radioaktivni polonijum 210. Ubice su bile agenti KGB Andrej Lugovoj i Dimitri Kovtun, koji su delovali po naređenju a Nikolaja Patruševa, tadašnjeg direktora FSB (Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB), ali kako britanska istraga sumnja, i samog Putina. Litvinjenko je bio jedan od najvećih kritičara Putina, tvrdeći da je ruski predsednik naredio ubistvo novinarke Ane Politikovskaje, kao i dizanje u vazduh cele zgrade u Dagestanu 1999, kada je ubijeno više od 60 ljudi.

Ana Politikovskaja

Ana Politkovskaja je bila istaknuti Putinov kritičar

Jedna od najprominentnijih kritičarki Putina. U svojoj knjizi „Putinova Rusija“, novinarka Ana Politikovskaja je optužila ruskog lidera za stvaranje policijske države. Usmrtile su je plaćene ubice u liftu zgrade u kojoj je živela. Za njeno ubistvo je osuđeno petoro ljudi, ali sudija je utrdio da je naručilac, koji je platio 150.000 dolara, „nepoznat.“

Stanislav Markelov i Anastasja Baburova

Stanislav Markelov i Anastasja Baburova

Advokat Markelov je zastupao Politikovskaju i druge novinare koji su bili kritični prema Kremlju. Usmrtio ga je maskirani ubica iz pištolja, a kolateralna šteta je bila i novinarka Anastasija Baburova, koja je šetala sa Markelovim i pokušala da mu pomogne kada je smrtonosno ranjen.

Boris Berezovski

Boris Berezovski je nađen mrtav u svojoj kući, sve je izgledalo kao samoubistvo

Ruski oligarh je bio jedan od najglasnijih i najupornijih Putinovih kritičara iz svog londonskog azila. Pretio je čak i da će silom skinuti ruskog vladara. Nađem je u Berkširu, u svojoj kući. Sve je izgledalo kao samoubistvo, a po drugoj priči, otkazalo mu je srce. Berezovski je bio tajkun jeljcinovske ere, koji se sa Putinom razišao još krajem devedesetih, i pobegao u London, odakle je gotovo svakodnevno ispaljivao kritike na račun Jeljcinovog naslednika. Pred smrt je navodno pozvao Romana Abramoviča, takođe milijardera sa britanskom adresom, i pitao ga zna li u čemu mu je prošao život, uz reči da će umrti „sam, van domovine i napušten od svih“. Berezovski je pisao i Putinu, i tom prilikom se navodno pokajao zbog svega, moleći ga za dopuštenje da se vrati u Rusiju. Nedugo zatim, marta 2013. pronađen je mrtav.

Boris Nemcov

Boris Nemcov

Bivši zamenik premijera u vreme Borisa Jeljcina, Nemcov je postao veliki Putinov kritičara, optužujući ga da je na platnom spisku tajkuna. Upucan je četiri puta u leđa samo nekoliko metara od Kremlja, dok se vraćao kući iz restorana. Ubica nije pronađen, iako je Putin navodno lično kontrolisao istragu.

Pol Hlebnikov

Pol Hlebnikov

Glavni i odgovorni urednik ruskog izdanja Forbsa, pisao je o korupciji u krugovima najbogatijih ruskih oligarha.

Sergej Jušenkov

Sergej Jušenkov je pokušao da dokaže da se ruske snage nalaze iza bombardovanja zgrade u Dagestanu u kome je poginulo više od 60 ljudi. Ubijen je jednim metkom u grudi samo nekoliko sati nekon što je njegova organizacija „Liberalna Rusija“, dobila dozvolu da se preregitruje u političku partiju.

Sergej i Julija Skripalj

Sergej Skripalj

Bivši ruski oficir Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su Novičok nervnim otrovom marta 2018. Nakon što su oboje bili u kritičnom stanju, posle nekoliko nedelja su bili u stanju da govore, a posle tri meseca i pušteni iz bolnice.